måndag, december 18, 2006

Det blåser på månen

En konversation hos Lotten fick mig att minnas en gammal barnboksklassiker som jag nästintill glömt bort men älskade mycket som barn. Det blåser på månen av Eric Linklater.

Boken handlar om systrarna Dina och Dorinda. När boken börjar ska deras pappa, Kapten Rytter, ut i kriget, till Bombardiet och han förmanar sina döttrar väl innan han åker. Han säger ungefär:
- Ni måste vara snälla och lydiga när jag är borta, för det blåser en vind på månen som kan blåsa rakt in i hjärtat på en. Är man snäll när vinden blåser in betyder det tur och man blir ännu snällare, men har man otur och är olydig när vinden kommer, kommer allt sluta med eländes elände.

Eric Linklater var skotte. Föddes 1899 och 1974 och var verksam under hela sitt liv. Hans första bok kom 1923 och heter Rosemount Nights och den sista kom två år innan hans död, 1972, och heter Ben Jonson and King James.

Det blåser på månen kom 1944 och har en fantastisk titel tycker jag. Mystisk, magisk, vacker och spännande. Kikar man på Eric Linklaters bibliografi finns flera titlar med spännande och vackra namn. Prince in the Heather, A Mon over Forty, Position of Noon eller The Faithful Ally. Förutom barnböcker skrev han också dramatik, historia och biografier.

Hur de än gör, så tror de vuxna kring Dina och Dorinda att de är bråkiga och olydia, trots att de gör sitt bästa för att vara snälla och hjälpsamma. Droppen kommer självklart när deras pappa hamnar i fara och Dina och Dorinda bestämmer sig för att rymma till Bombardiet för att rädda honom. Med hjälp av en häxa lyckas de förvandla sig själva till kängurur och drar iväg mot Bombardiet. På vägen träffar de bland annat en puma och en falk som gör dem sällskap och de kommer över en nyckel som går till alla djurens burar på Zoo...

Eric Linklater fick The Carnegie Medal för sin fantastiska bok. Har du inte läst den ännu - gör det! Den finns fortfarande att köpa i flera olika utgåvor.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Den här boken älskade jag med när jag var mindre! köpte den på nån utförsäljning på nåt bibliotek för 5 kr för några år sen. Den är underbar!

/Lena

2:28 em  
Anonymous Anonym said...

Åh, tänkt, jag diskuterade också _Det blåser på månen_ precis nyligen med en kompis. Vi kunde inte alls komma ihåg vad den handlade om mer än att det om två flickor och att den var jättebra. Tack för updaten!

8:28 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser