torsdag, november 24, 2005

Mma Ramotswe

Läste ut Damernas detektivbyrå i natt och nu är Mma Ramotswe min nya idol. Jag ger den hela fem förstoringsglas av fem och så vill jag lära mig hur man uttalar Mma. När jag läser "hör" jag i huvudet "Uma" eller "Ema". Någon som är bevandrad i setswanaspråket som kan klargöra?

Mma Ramotswe är en underbart okomplicerad kvinna som på vinst och förlust startar en detektivbyrå i Botswanas huvudstad Gaborone. Där har hon stenkoll på alla och avslöjar allt från mindre otrohetshistorier till stora komplicerade brott med maffian inblandad.

Det slog mig först att jag tyckte det var lite orimligt att hon hade koll på alla i huvudstaden. Gaborone är väl en rätt stor stad? Efter lite googlande visade sig att det bor totalt tre miljoner invånare i hela Botswana och 186 000 av dom i huvudstaden. Mer rimligt men ändå?

Damernas detektivbyrå är en riktig måbra-bok. Man blir väldigt glad när man läser de korta historierna. Det är trevligt. Som ett kafferep med mockarutor och chokladtårta och kanske lite sherry till.

Även om det ibland blir lite spännande, med betoning på lite, och även om den marknadsförts som en deckare så skulle jag inte kalla den för det.

En feel-goodbok helt enkelt.

5 Comments:

Blogger Eva-L said...

Jag har läst nånstans att det ska uttalas mama helt enkelt. Jag har fortfarande inte läst dem, men kanske till jul?!

5:13 em  
Blogger Petra said...

Mama! Var det så enkelt. Tack :-)

8:49 fm  
Anonymous Anonym said...

Hur uttalas då rra matekoni? /marie

7:22 em  
Anonymous Anonym said...

Såg en intervju med Alexander Mccall Smith. Han uttalade det Mma (alltså långt m och kort a) och Rra med långt r som i morra och kort a.

Snygg blogg!
Anna

11:46 em  
Blogger Petra said...

Tack Anna för svaret!!! Mmma och Rrrra!

12:40 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser