lördag, maj 16, 2009

Det bästa från eurovisionsschalgerfestivalen - del 2

Här kommer mina vinnar-favoriter. Det var ingen lätt match att välja dom kan jag säga. Mycket nöje!

10. Waterloo, Sverige, 1973
Det går väl inte att inte ha med den här klassikern med Abba. Den utsågs ju till bästa eurovisionsschlagerlåten genom tiderna till och med. Så jäkla snygga Agneta och Anne-Frid. Kolla och njut.


9. Ein Bisschen Frieden, Västtyskland, 1982
Plötsligt bytte vi hopprepen och slagsmålen om vem som skulle vara Agneta mot en gitarr och så mimade vi på tyska på roliga timman. 17-åriga Nicole från Västtyskland tog hem alltihopa det året med Ein Bisschen Frieden. Och vad jag har sjungit den i kör några år senare. Då på svenska; "en liten fågel, så fri som vinden, små lätta vingslag, helt nära kinden".


8. A-ba Ni-bi, Israel, 1978
Det här är en riktig härlig 70-talshit och Israels första seger i Eurovision. Missa inte den fantastiska dansen 2.22 in i låten. Det här var också året då Norges Jan Teigen inte fick en enda poäng.


7. Diggiloo Diggley, Herreys, 1984
Jag och hela Sverige drabbades av Herreys-feber det där året. Jag var 11 år och trodde jag skulle svimma när jag såg dem live i Folkets Park i Norrköping. Jag har någonstans fortfarande kvar mina suddiga bilder från konserten där man ser tre hoppande killar i fjärran med olika färger på skjortorna.


6. Puppet on a String, Storbritannien, 1967
Sandie Shaw var förhandstippad och var den första deltagaren som uppträdde barfota i festivalen. Låten är en riktig glädjekick och en klassiker i eurovision song contests historia. Låten har även gjorts på svenska av Siv Malmkvist.


5. Ding dinge dong, Nederländerna, 1975
Åh, det här riktigt bra! Finalen gick i Sverige efter att Abba hade vunnit året innan. Man kan ju undra vad texten syftar på egentligen, särskilt när de sjunger rader som "even when your lover is gone"!


4. Making your mind up, Storbritannien, 1981
Nu svänger det rejält och de är så fint färgglada. Och koreografi är med finess. Kolla hur de synkar text och dans 1.52 in i klippet - "if you wanna see some moore"!


3. Boom bang-a-bang, Storbritannien, 1969
Jag älskar Lulu och har faktiskt ett par skivor med henne. Hon vann det här året tillsammans med Spanien, Nederländerna och Frankrike. Ingen hade räknat med att länderna kunde få lika poäng. Hon var bara 21 när hon tävlade för Storbritannien.


2. Danseevise, Danmark, 1963
En av de finaste låtarna som någonsin har varit med festivalen. Härlig melodi och mysig text. Man blir på glatt humör av den här fina låten. Lyssna bara:
Et solstrejf i en vandpyt - Et lille kindkys af en vind - Og sivet, der nynner - At livet begynder - Sit spind i dit sind.


1. Poupée de cire, poupée de son, Luxemburg, 1965
Blott 18-åriga France Gall skapade kalabalik när hon vann 1965 med Poupée de cire, poupée de son (Docka av vax, docka av sågspån, på svenska). Hon svarade inte på några frågor kring festivalen och har än idag inte ställt upp på några intervjuer kring det. Hon gjorde dock comeback 1987 med låten Ella, elle l'a. En two-hit-wonder kan man säga och en av mina stora stora favoriter i Eurovsion song contest.

Etiketter: , ,

1 Comments:

Blogger www.evaswedenmark.blogspot.se said...

Men hallå:
Non ho l'età per amarti och
Un banc, un arbre, une rue.... då? Med Séverine.
Annars håller jag helt med om France Gall. Hade inte fattat förut att det var en sång av Serge Gainsbourg! Kul jobbat Petra!

4:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser