måndag, december 01, 2008

Fråga biblioteket

Fråga biblioteket har premiär idag. Fråga biblioteket är en tjänst som funnits i sådär tio år men sen igår finns även svarsbanken på nätet! Fråga biblioteket är en tjänst där du kan fråga vad som helst och få svar på sidan eller via chatt. Lite som den omtalade 118 100 - Svar på allt.

Du ställer din fråga och sen sitter någon annan och googlar fram svar åt dig. Fast skillnaden är att Fråga biblioteket verkar googla på riktigt, inte som 118 100 som hittar på lite som dom tycker. Särskilt sena fredags- och lördagsnätter. Hur länge orkar Fråga biblioteket?

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fråga biblioteket har funnits i 10 år. Olika bibliotek svarar på frågor enligt ett schema. Visst googlar vi ibland men använder också vår yrkeskunskap i bokfrågor mm, tar reda på var man kan hitta saker, vi har t ex speciella databaser och beprövade sökvägar.
Lotta

7:41 em  
Anonymous Anonym said...

Den tjänsten använde jag mig av redan i oktober förra hösten. Kanske det är så att olika bibliotek inför det när de själva vill och kan?

11:28 em  
Anonymous Anonym said...

Hmm, visst Googlar vi en del, men vi använder andra kunskaper och betaldatabaser också, som tidigare inlägg berättar.

Skillnaden mot 118 100 är framförallt att vi alltid anger VAR och ofta också HUR man hittar informationen vi skickar. Vi granskar också kvaliteten i informationen. Dessutom är våra svar oftast mycket utförligare. Väljer man att chatta får man ju också svar i realtid.

Det där med hur länge vi orkar.. förstår inte frågan, men det viktiga är förstås att utveckla tjänsten så att den följer med den tekniska utvecklingen. Då kan vi nå människor där de redan finns, så att de ska slippa komma till oss hela tiden.

Eftersom flera hundra bibliotekarier arbetar med Fråga biblioteket finns det goda skäl att tro att vi orkar ett tag till. Eller... jag förstod nog inte frågan...

Anna-Stina, samordnare för Fråga biblioteket

6:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser