lördag, november 29, 2008

Om sex för nyfikna tonåringar!

De ljuva tonåren! Minns du den som en lång härlig period av ungdom och frihet. En fantastisk känsla av att ha hela livet framför sig och ingenting kan stoppa dig? Eller är det helt enkelt en tid, lång som en eon, av hormonsvängningar, tvära kast, kärleksångest och rädsla av att inte höra till, passa in, få vara med?

Oavsett vilket så är tonåren för de flesta en riktig bokslukarålder. En tid då man letar förebilder för sin egen identitet som håller på att formas. Då tjejerna och killarna i böckerna kunde bli riktigt nära vänner och man levde romanfigurernas liv. Andades samma luft och kände samma lycka och olycka. Man nosade på det förbjudna, läste om det onämnbara, allt som man ännu inte själv varit med om, första dejten, första kyssen, oskulden. Många är vi som lärt oss genom böckernas världar.


Vi har drömt oss bort och låtit fantasierna flöda, dels genom böcker som faktiskt handlar om tonåringar själva och dels genom böcker som handlar om förbjudna vuxenlivet. Det som är långt borta från finnar, läxor, betyg och krävande föräldrar. Böckerna berättar om det som man inte vågar prata och fråga högt om.

Jag gästbloggar just nu om böcker om sex för tonåringar hos Christina OlssonTara. Läs hela texten här.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

TACK för din text :) Nu har jag även lagt upp den på 1318.se. Som ett väldigt bra tips på julklapp till tonåringen ;)

9:56 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser