torsdag, juli 10, 2008

Varför dog Monika P?

Elisabeth Gilek håller på att skapa en triologi på temat kvinnor och mord. I den första boken Jessika Jungs saknad handlade om mordoffrets anhöriga, den tredje boken som är på gång ska handla om kvinnan som mördare och i Varför dog Monika P? är kvinnan själva offret. Jag la mina vantar på ett läs-ex av boken.

Monika P har mördats och hittas ute på en skärgårdsö. Berättaren i boken är Monika P själv som ser sig själv lite snett ovanifrån genom hela boken. Hon förs till obduktionsbordet där en radda obducenter och poliser försöker få fram hennes identitet och varför hon mördats. Hon tror först hon blivit förlamad eftersom hon inte kan röra sig och hon försöker skrika och kommunicera men ingen hör henne. När de börjar skära i henne förstår hon att hon är död.

Historien rullas fram sakta i Monika Ps minne. Hon försöker febrilt minnas vem hon är och varför hon kan ha blivit mördad och sakta men säkert spelas hela hennes liv upp. Ett liv som inte var helt okomplicerat eller fläckfritt.

Genialisk idé och bra skriven. Kanske tappar den lite tempo mot slutet, lite långt och segdraget slut men jag tror den här boken kommer få mycket uppmärksamhet när den kommer ut i augusti.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser