onsdag, juli 23, 2008

En trio i svensk chic lit

Ett hat trick i svensk chic lit har jag lyckats läsa på semestern. Gemensamt för alla tre är att de utspelar sig i Stockholm och mer eller mindre är kopplade till Östermalm och mediavärlden på ett eller annat sätt.

Vi som hade alla rätt av Kristina Thulin och Jenny Östergren
Det är Stockholm och mediasverige. Cecilia och Minna jobbar som programledare respektive fotograf på en av Sveriges största kommersiella tv-kanaler. Även om det inte uttrycks specifikt så är det fyran som avses. Är man någorlunda insatt i kanalen kan man också skönja och förstå vilka personer som avses och som har fått andra namn. Cecilia lever i en vanlig svensk kärnfamilj där allt ser fint ut på ytan men som egentligen bara är en fasad och vänsterprasslar med en känd politiker. Synnerligen olämpligt. Minna lever som ensamstående med en dotter men blir hela tiden indragen i ex-mannens nya familj. Karriären går sådär. Deras populära tv-program är inte längre så poppis utan läggs ner och istället ska de göra en dokumentär. Det blir en intressant resa.

Det är karriär och livspussel för hela slanten och trots att historien är så otroligt förutsägbar så blir jag ändå positivt överraskad. Språket är bra och vissa sekvenser otroligt träffande och rätt reflekterande ändå. Jag förväntade mig mindre.

Åse av Denise Rudberg
Åse driver en inredningsaffär och inredingskonsultfirma tillsammans med sin syster Matilde. Businessen går strålande när Åse gör sig osams med sin syster, får ett stort inredningsuppdrag av en excentrisk kvinna och samtidigt lyckas nästla ihop sig och hångla med den excentriska kvinnans man.

Oj oj oj! Det här är så förutsägbart att man nästan skrattar högt och väldigt väldigt klyshigt med bästa bögpolare och hundratusentals kronor som bara hittas sådär. När Åse ska ha en mysig hemmakväll lagar hon trerättersmiddag till sig själv och hon är så snygg att alla killar blir kära i henne vart hon än går och alla tjejer vill vara kompis med henne. Känns väldigt mycket modern Barbara Cartland.

Väninnorna & Kung Carl av Kicki Norman
Kung Carl är en bar där Sara och hennes tre väninnor träffas för att dricka bubbel och prata om livet. Livet som består av Saras italienska pojkvän och hennes jobb på glammiga tjejtidningen Gloria. Fast så gör den italienska hunken slut och så gör hon bort sig på jobbet och det skär sig med en av polarna. Men en oväntad vänskap med en äldre kvinna och en liten dejt med en släkting till henne gör kanske livet intressant igen och allt tar en ny vändning.

Det här är Sex and the city fast i Stockholm. Storyn är bra men dessvärre också rätt förutsägbar. Vad är det med gengrén? Tyvärr tycker jag dock att det fanns några luckor. Jag fick gå tillbaka och läsa om på vissa ställen för det var saker jag trodde jag missat men som sen inte fanns där. Det kändes slarvigt redigerat.

Etiketter:

2 Comments:

Blogger svartanova said...

Ska bli intressant att veta vad du tycker om Kicki och Lasse. Jag lyckades inte riktigt med den...

10:46 em  
Blogger Nikki said...

Har läst ett par böcker av Denise Rudberg och kan inte annat än hålla med dig; förutsägbart så det svider! Synd egentligen för jag gillar chic lit-böcker men har hittills inte hittat någon svensk författare som gör det riktigt bra.

Ta gärna en titt på http://pocketbloppis.blogspot.com om du vill ha tips på fler böcker.

10:50 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser