onsdag, december 21, 2005

Handla böcker på ICA?

En bokhandlare i Linköping uppmanar alla bokhandlar att bojkotta allt från Bonniers. Varför? Jo, bokhandlaren tycker att Bonnierförlagen sålt sin själ till djävulen, eller åtminstone nästan.

Bonniers har nämligen gjort en deal med några matvarubutiker, Willys, Hemköp och ICA och kränger där ut böcker till vrakpriser. Nio titlar säljs för 59:- spänn inbundna, ett pris som ingen bokhandlare kan mäta sig emot då inköpspriset är på bra mycket mer för dem.

För bokhandlarnas del räcker det att låta bli att beställa böckerna från Bonniers förlag direkt. Böckerna finns att köpa både via Bokrondellen (som är en artikeldatabas för förlag och bokhandlar) eller hos Seelig (som är ungefär samma sak, en inköpscentral mellan förlag och bokhandel).

Bra eller dåligt?

Bra för oss konsumenter och dåligt för bokhandlarna!
Det är dock fler som reagerar på Bonniers storhetsvansinne.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Svårt det där. Jag älskar det faktum att litteratur blir mer tillgänglig för allmänheten (tex genom att säljas på ICA), och gillar även att böcker blir billigare. Samtidigt skall vi värna om våra bokhandlar.

Svår balansgång.

12:58 em  
Blogger Hieronymus said...

jag är rent principiellt emot att böcker slumpas ut till matvarukedjor och dylikt. det är inte genuint nog för mig! sedan har jag väl varit lite partisk med tanke på att jag jobbat i bokklubbsbranschen och därmed skyr allt som är billigt :)

2:19 em  
Anonymous Anonym said...

Så länge man måste vara megastor för att pressa pris, så länge privatpersoners knappt har råd och varje öre spelar roll - blir det inte bättre.

Så länge politiken inte gynnar små företag där passionerade människor som älskar sitt yrke och har kunskap tillåts verka - blir det inte bli bättre.

Hmm hade inte Ira Levin en bok om detta för några årtionden sedan ;)

2:37 em  
Blogger Petra said...

Hieronymus: Och gissa vad bokhandlarna tycker om bokklubbarna?:-)

2:39 em  
Blogger Hieronymus said...

petra.. förmodligen detsamma som jag egentligen tycker, att det är ett jävla överpris de tar!!! :) marginaler, marginaler, marginaler...

4:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser