tisdag, november 15, 2005

Upp på tå, ner på häl - här råder ett visst kaos

Idag har jag lyssnat två timmar på stressdoktorn Tomas Danielsson som gav tips på hur man minskar stressen i vardagen och hur man hanterar den stress som ändå faktiskt måste uppstå i livet. För ett helt stressfritt liv kan vi inte räkna med att få.

Han gav tolv smarta tips och så gjorde han självklart reklam för sin bok Tokstressad - Vad vore livet utan stress? som vi fick specialerbjudande på. Endast 115:- istället för 157:-. Adlibris säljer den för 98:- ifall ni klickar på länken ovan.

Seminariet var mycket underhållande. Han gav goda råd som att sluta ta ut saker i förskott, varför varva upp innan det har hänt, det är ingen idé att springa när man inte vet var man ska och istället för att fokusera på högarna på skrivbordet skall man försöka överblicka, upp på tå, ner på häl och lugnt konstatera att här råder ett visst kaos. Struktur är nyckeln till lugnet.

Om man vill fördjupa sig konsten att hantera stress skall man följa dessa tolv enkla punkter.

1. Sluta jämföra dig med andra...
...och sluta jämför dig med folk som inte existerar).

Person 1 kommer in i fikarummet:
- Åh vad skönt det är att jogga till jobbet.
Hjälp tänker du! Hur ska man orka det.
Person 2 kommer in:
- Såg ni det här i tidningen imorse?
Nej, jag har inte hunnit/orkat läsa tidningen.
Person 3:
- Här kommer jag med kaka till kaffet som jag bakade i går?
När hann jag baka på helgerna sist.

Och så fortsätter det så tills vi är alldeles sönderstressade av tanken på att vi borde jogga till jobbet samtidigt som vi läser tidningen och bakat hela morgonen. Tomas kallade det för additionsstress.

2. Våga välja bort. Prioritera.
Väldigt självklart men ändå inte och det krävs mod att våga säga ifrån.

3. Sätt rimliga mål för arbete, familj, fritid och egentid.
Alla dessa fyra komponenter ska fungera. Om du har det bra arbetsmiljö, möjlighet till fritid och avslappning, en bra relation med din familj och tid för egentid så klarar du stress i högre utsträckning på ett eller två av områdena.

4. Erkänn dina begränsningar men säg också vad du är bra på.
Man måste inte vara bäst på allt helt enkelt.

5. Samtala om allt.
Det är viktigt att kunna prata med andra om sin stress, sin oro och ångest. Högt till tak, inga sanktioner gäller i alla relationer, på jobb som hemma.

6. Ta tag i vardagskonflikterna.
Enligt i TCO-undersökning har vi blivit sämre och räddare för att ta tag i de små konflikterna. Vi struntar hellre i dem än att "vara till besvär". Undersökningen visar att vi markant försämrat oss sen 1977 då första undersökningen gjordes till 1995 då man upprepade undersökningen.

7. Tänk positivt!
Inget blir bättre av att man ser allt i svart och tror det värsta om allt. Försök tänka mer positivt och ryck på axlarna åt saker ibland.

8. Kost, motion och sömn i rätt balans.
För de flesta räcker de med sju timmars sömn. För att sova bra rekommenderas att ett kallt rum, runt 18c runt huvudet är optimalt och mängder med forskningsresultat visar att genom att röra på sig och äta rätt blir man stresståligare.

9. Mental avkoppling och mental träning.
Man måste inte meditera eller lära sig självhypnos. Det kan räcka med en långpromenad eller en tur på golfrundan. Å andra sidan visar andra undersökningar att 60% av golfarna blir mer stressade av en golfrunda medans bara 40% använder det som avkoppling.

10. Var lite busig!
Allt måste inte vara så förbannat allvarligt jämnt.

11. Jobba vidare med självförtroendet.
Och det gäller även att stärka andra självförtroende. Om människor i din omgivning mår bra mår du bättre. Beröm varandra i grupp, kritisera i enrum. Högt till tak, inga sanktioner. Ta upp problem vid fikabordet på jobbet. Låt alla berätta hur dom mår. Bara genom att ta första steget att berätta att man är stressad kan en del stress släppa och bördan blir inte lika stor att bära själv.

12. Ha ett bollplank
En bästa kompis eller en mentor. Någon man kan hälla ur sig över och bolla problemen med. Någon som inte är din partner, din släkting, ditt barn. Någon som kan se saker från en annan synvinkel. Hjälps åt! Det underlättar enormt att kunna lägga över sin oro och stress på någon annan ibland.
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser