tisdag, september 08, 2009

I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra av Pontus Herin

Uppvuxen i Djursholm men boende i innerstan. Pontus Herin har tröttnat på att betala överpris för sitt boende och söker något nytt. Hans nyfiken gör att han övertalar sin fru att flytta till Tensta på prov och hon går något tveksamt med på saken. Väl på plats konstaterar han att mycket är väldigt likt hur han hade de under sin uppväxt i Djurholm men mycket är också väldigt annorlunda.

De får verkligen möta sina fördomar, få vissa bekräftade och andra förkastade. Kanske mest intressant är hur omgivningen reagerar på deras beslut att flytta. Vissa blir oerhört provocerade och undrar vad det är för lägenhetsklipp de ska göra och tar för givet att det är svartkontrakt inblandat och de bara måste bo i Tensta under en kort period (alla som känner till handeln med hyreskontrakt i Stockholm fattar vad jag pratar om) och andra tror att de skämtar.

I Tensta mottas de med öppna armar. Alla gillar att det är en helsvensk familj som flyttar dig, inte minst på sonens dagis. Ett dagis som är långt ifrån de innerstadsdagis de är vana vid. Här har barnen gott om plats, natur och engagerad personal som har tid eftersom grupperna inte är överfulla.

Boken är en reportagebok och Pontus Herin som är journalist intervjuar också lokala politiker, engagerade och socialarbetare som jobbar i Tensta. En jätteintressant och viktig bok som jag rekommenderar alla!

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Jessica (ord och inga visor) said...

tycker också den är intressant och viktig - på ett sätt. Samtidigt var det så mkt jag blev irriterad på (hans fördomar, klichébilden han hade av saker och ting etc) att det liksom tog bort en del av det intressanta med den. Läste den alldeles nyligen och skrev om den i min blogg också om du undrar exakt vad jag störde mig på :) men på ett sätt håller jag med dig om att den också ska läsas eftersom vissa delar av den är intressanta (att han tar upp ett förbjudet ämne etc).. Hm, tudelat där.

9:17 em  
Blogger Petra said...

Ah. När du säger det så, så kanske var den lite hurtig. Tänkte inte så mycket på det dock:)

3:01 em  
Blogger Bloggerskan said...

Själv störde jag mig på avsaknaden av perspektiv för andra halvan av befolkningen. Hans fru förväntades bara skaffa kompisar bland kvinnorna i Tensta medan han satt och fikade med gubbsen. Hon måste varit enormt ensam under den där tiden.

7:55 em  
Blogger Petra said...

AK: Ja, det tänkte jag faktiskt också på. Tycket lite synd om henne!

4:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser