söndag, februari 08, 2009

Höft- och lårdieten


Tillhör du dem som emellanåt sätter igång med mer eller mindre fantasifulla bantningskurer? Kurer som är så påfrestande för orken och humöret att morgonens fasta beslutsamhet alltför ofta viker inför eftermiddagskaffets eller kvällens frestelser?

Så står det på baksidan av Rosemary Conleys bok Höft- och lårdieten som kom ut 1989. Hon lovar en diet som tar på de rätta ställena, att man ska slippa räkna kalorier och ändå äta så man blir mätt och går ner i vikt.

I LCHF-tider är det också kul att läsa "man får äta mycket av bröd, pasta, ris och potatis som ger energi och gott humör". Gott humör?

På första 90 (!) sidorna i boken får massa olika kvinnor (!) uttala sig om hur väl dieten fungerat och hur mycket de gått ner i vikt. Författarinnan upprepar också flera gånger hur bra dieten är och om man bara följer den kommer man bli en gladare människa. Dieten hjälper också mot migrän, hjärtsjukdomar, diafragmabråck, gallsten, PMS, sköldkörtelproblem med mera. En universalkur helt enkelt.

Men vad går den ut på då?

Jo, man ska äta tre gånger per dag. Frukost, lunch, middag och middagen ska vara trerätters. Alkohol får man dricka två gånger per dag om man vill (!). Den andra halvan av boken innehåller mängder av recept. Det man äter får endast innehålla 4 gram fett per 25 gram (eller 17 per 100). Enkelt? Den tredje halvan av boken innehåller en lång och omfattande tabell med en rad livsmedel och dess fetthalt i procent. De tillåtna livsmedlen skiftar sig lite ifall man äter så man ska gå ner i vikt eller om man följer hålla-formen-programmet.

Jag skulle vilja påstå att det här absolut tillhör en av de krångligaste dieterna och säkerligen majoriteten som köpt och läst boken känt att det varit så påfrestande för orken och humöret att morgonens fasta beslutsamhet alltför ofta viker inför eftermiddagskaffets eller kvällens frestelser?

Etiketter: ,

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser