måndag, januari 19, 2009

Vi är Serbiens hjärta

Hur är det att växa upp och vara ung i en tid då Serbien var med om tre krig, natobombningar, sanktioner och störtandet av en president. Det handlar bland annat boken Vi är Serbiens hjärta om.

När andra europeiska ungdomar dansade tekno och tågluffade i Europa var serberna ute och demonstrerade, tog ställning, protesterade och kämpade för överlevnad. Och ja, de dansade lite tekno också men inte var de ute i världen. Hur är det att vara avskydd av omvärlden och vad sätter det för prägel på livet?

Boken börjar i slutet av 2007 med hatdemonstrationer mitt i centrala Belgrad och avslutas med att krigsförbrytaren Radovan Karadzic grips, sommaren 2008. Under det där halvåret som boken utspelar sig under hinner Belgrad både genomgå val och vara värd för Eurovision Song Contest.

Författarinnan Christina Wassholm följer en rad aktivister som kämpar för att göra Belgrad och Serbien till en bättre plats att leva på. De slåss med fördomar, med passitivitet och nationalister. De tar både plats och får stryk för att de kräver att krigsförbrytare lämnas ut, för att de reser till områden där serberna kritiserats för etnisk utrensning och ber om förlåtelse.

Boken är fylld av liv och inspiration och man blir riktigt glad av att läsa den trots att situationen i Belgrad är långt ifrån stabil och enkel!

Boken har undertiteln Ett reportage om party, panik och politik. Det sammanfattar också rätt bra de där åren som vi satt i våra trygga hem och försökte blunda för att det pågick ett krig bara några timmar ifrån oss.
Christina Wassholm har skrivit en av årets vassaste böcker.

Boken fortsätter självklart i bloggen med samma namn.

Läs om boken hos bok.nu.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack för recensionen. Verkar vara en intressant bok. Ska se om jag kan hitta den.

10:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser