fredag, augusti 01, 2008

Tema Kina: Babes in Beijing


Åtta dagar kvar till OS nu och därför kör vi kina-tema i bloggen. Babes in Beijing av Rachel DeWoskin tar vid där Vilda svanar slutar. På ett ungefär i alla fall. Vilda svanar tar upp tre kvinnors historia under ungefär ett hundra år. Från mormodern som var konkubin via mamman som var idealistisk kommunist och trogen Mao under kulturrevolutionen till författarinnan, dottern Jung Chang, som växer upp, får studera engelska och så småningom kan lämna Kina som stipendiat och nu mera lever i exil i England.

Rachel DeWoskin är amerikanskan som flyttar till Beijing för att jobba med PR några år men som av en slump får en roll i såpan Babes in Beijing som leker med kinesernas fördomar om västvärlden och sig själva. Rachel försöker febrilt bli "så kinesisk" som möjligt men slåss med fördomar och kinesiska traditioner och olikheter. Rachel blir nära vän med en kinesiska, Anna, som hyllar det västerländska och den "kinesiska frigörelsen" och övergången till marknadsekonomi.

Boken är en slags historisk dokumentär över ett Kina i utveckling under 1990-talet. Man skulle kunna säga "en kinesisk Sex in the city". Rachels amerikanska väninna Kate vägrar dejta något annat än kinesiska män som hon anser vara fulländade. Rachel själv är tveksam. Kate och Rachel far runt i Beijings citypuls och allt blir en enda stor galen kulturchock där arbetsliv, kärleksliv, relationsregler och byråkrati är väsenskilt från Rachels trygga liv i USA och hon dokumenterar det på ett roligt sätt med mycket självdistans.

Jag rekommenderar boken varmt även om den tappade lite tempo mot slutet.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser