tisdag, oktober 02, 2007

Recensionsdagar

Det här med recensionsdagar är spännande. Vanligtvis när förlag skickar ut böcker till medier så anger man en recensiondag några veckor fram i tiden. Tanken är att ingenting ska skrivas om boken förrän det datumet. Datumet brukar vara någon dag eller samma dag som boken släpps i handeln. Detta för att väcka maximalt intresse den dagen. Jag gissar att man tror att om det skrivs mycket inför så tappar folk intresset och glömmer boken när det väl är dags att köpa den.

I bloggvärlden bryr man sig inte om sådant. Inte heller kan marknadsföringsbolaget Zebra som fullkomligt pumpat ut goodies och features till bloggarna tänka så mycket på recensionsdagar heller - man vill mest ha boken omskriven och det får man väl säga att man lyckats med.

Om man läste brevet som medföljde recensionsexet Amberville, som skickats ut till ett gäng bloggare, så stod där klart och tydligt att recensionsdag var 2 oktober, det vill säga idag.

På nätet hittar jag bara två ställen som respekterat recensionsdagen och det är Expressen, som tyckte så här, och Kulturbloggen, som skrivit så här.

Fast har inte det här med recensionsdagar lite spelat ut sin roll? Idag är det väl knappast så att man enbart får tips om nya böcker via de traditionella medierna, i dagstidningen som kanske slängs i pappersinsamlingen samma dag eller dagen efter.

Internet tillgängliggör ju allt mer och folk vill läsa direkt. Jag tror det här med recensionsdagar kommer försvinna rätt snart faktiskt.

En hel drös bloggare har ju redan skrivit om boken och oavsett publiceringsdatum finns recensionerna kvar och är sökbara för alla som är intresserade av boken. T ex via Boksök.

Här är ett gäng som recenserat och struntat i det här med recensionsdag:
- 2007-08-25: Malin - Amberville
- 2007-08-29: Yasylum - Amberville
- 2007-09-02: Bokstavligt talat - Hårdkokt saga om mjukdjur
- 2007-09-03: Spectactia - Djuriskt?
- 2007-09-03: Bokidioten - Amberville
- 2007-09-06: Fröken Nina - Amberville
- 2007-09-06: The poor player - Amberville
- 2007-09-07: Erica - Amberville
- 2007-09-08: Du är vad du läser - Amberville
- 2007-09-11: Bokbloggen - Amberville
- 2007-09-11: Camillas boklåda - Amberville av Tim Davys

Etiketter: ,

14 Comments:

Blogger AnnCharlott said...

Det var som sjutton. Jag måste ha läst det medföljande brevet väldigt slarvigt för jag missade helt att det stod angivet ett datum för recensionsdag.

4:47 em  
Blogger Fröken Nina said...

Oj då... Missade också det... He he he, så kan det gå!

7:51 em  
Blogger Maud/En bok om dagen said...

Missad recensionsdag kan bero på att det inte står något om det i det brev som följde med det oredigerade korrektur som sändes ut till många bloggare.

I brevet (eller breven, det var två ark i min bok) står det att boken släpps 2 oktober - men det står inte något om att det är den dagen då man tidigast får recensera boken. Eller så läser jag himla illa? Eller så förstår jag inte att utgivningsdag är recensionsdag?

Har man fått annan information om man beställt recensionsexemplar av boken, kanske?

9:22 em  
Anonymous Anonym said...

Tja, för protokollet: Jag mailade och frågade när Zebra Sthlm ville att recensionen skulle publiceras och fick svaret att jag fick publicera den när jag ville. Hade jag fått något annat besked hade jag givetvis följt det.

Dessutom tror jag du har helt och fullt rätt i att det var ett led i den märkliga och till synes framgångsrika marknadsföringen och därmed mycket väl medvetet.

9:49 em  
Blogger Maud/En bok om dagen said...

yasylum: Samma här; jag mejlade och frågade vad jag förväntades göra och när - och svaret blev ungefär "gör vad du vill, när du vill"...

Håller helt med om tankarna kring marknadsföringen.

6:48 fm  
Blogger Petra said...

Asch! Vi kanske har fått olika brev.
Jag fick min bok direkt från förlaget och inte via Zebra och i mitt brev stod recensionsdag utsatt!

Sen började det dimpa ner saker från Zebra också!

7:21 fm  
Anonymous Anonym said...

Hela världen har inte recensionsdagar. I alla fall inte Norge. När jag mailade mitt förlag där och frågade när recensionsdagen var, mailade de varann och frågade: Vad menar hon...?

Tror du har rätt i att recensionsdagarna försvinner, precis som dagspressens ställning som allmän samlingsplats har luckrats upp.

2:19 em  
Blogger Bokidioten said...

Intressant inlägg och diskussion i kommentarerna! Jag tänkte en del på när jag skulle publicera min recension (läste boken och skrev recensionen långt innan jag pubvlicerade den) men det blir en sorts hela havet stormar: ingen vill ju vara sist med att recensera! Men för mig var det inte recensionsdatum som var intressant, utan att recensionen faktiskt skulle kunna nå bloggläsare när boken faktiskt var tillgänglig.

9:41 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag har, i likhet med de flesta som fått Amberville från Zebra skulle jag tro, inte struntat i någon recensionsdag, då det i mitt brev inte stod något om det! En mycket medveten strategi från marknadsföringsbolagets sida skulle jag tro.

Jag håller med dig om att recensionsdagarna nog är förlegade: de härrör nog från en era (oj, låter så historiskt) där bokrecensioner och -tips framförallt kom i press. Så är ju inte längre fallet.

3:18 em  
Anonymous Anonym said...

Det här är väldigt Off Topic, men nånstans ska jag ju skriva det.
Alltså: Jag har problem med rss-flödet från din blogg, vilket irriterar mig eftersom jag gärna läser det du skriver men i detta rss-födenas tidevarv har svårt att få in i mina bloggläsarrutiner att man faktiskt kan gå till den specifika bloggen också, och inte bara till Google reader...

Det som händer är att jag under en lång tid inte får några uppdateringar till Google Reader alls, och att när de sedan kommer så får jag en mastodonthög på en gång. Senast igår eftermiddags fick jag 25 nya inlägg från En annan sida, alla skrivna (enligt Readern!) 10 November.

Har du någon aning om vad det här beror på?

1:00 em  
Blogger Paperback Lover said...

Hej, letade efter en önskesida på nätet som skulle ha alla giltiga recensionsdatum för svensk skönlitteratur men ramlade istället in på ditt inlägg. Så här nästan två år senare kan man väl ändå säga att recensionsdatumen existerar i allra högsta grad. Till och med jag som bara recenserar pocketar har datum att hålla mig till.

2:16 em  
Anonymous Cara Mengobati Hernia Tanpa Operasi said...

Tack för den nya vetenskapen som du gav , var jag verkligen mycket imponerad av vad du skrev upp där. Jag vill också lära sig att göra ord som. Mitt besök i Obat Pelancar Haid Di Apotik eller kanske du kan se några referesi jag läste innan detta Obat Penurun Berat Badan Di Apotik tack för att ge det bästa av ditt inlägg

6:34 fm  
Anonymous Harga Qnc Jelly Gamat said...

Missad recensionsdag kan bero på att det inte står något om det i det brev som följde med det oredigerade korrektur som sändes ut till många bloggare.

I brevet (eller breven, det var två ark i min bok) står det att boken släpps 2 oktober - men det står inte något om att det är den dagen då man tidigast får recensera boken. Eller så läser jag himla illa? Eller så förstår jag inte att utgivningsdag är recensionsdag?

Har man fått annan information om man beställt recensionsexemplar av boken, kanske?
By : Harga Resmi Jelly Gamat QnC

@ 2016 Produk Qnc Jelly Gamat

2:56 fm  
Blogger nita nurullita said...

QnC Jelly Gamat Asli Tasikmalaya, Jawa Barat
QnC Jelly Gamat Tasikmalaya

4:13 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser