torsdag, september 06, 2007

Lättsamt och lättläst

Har läst tre väldigt lättlästa, ytliga och lättsamma böcker på raken - men ändå så väsensskilda.

Först ut var Sophie Kinsellas En shopoholic säger ja. Kinsellas shopoholic-böcker är ungefär som romantiska komedier. Alla ingredienser finns där. Spänningen, pinsamheten och lyckliga slut. Så även i denna bok som självklart handlar om Rebecka Bloomwoods kommande bröllop. Rekommenderar alla bridezillas denna bok då det är mycket bröllopsplanerande i den.
Självklart går ingenting smärtfritt! Förutom att ha råkat dubbelboka in två bröllop samma dag i varsin världsdel drabbas hennes man också av en livskris och självklart övertrasserar Rebecka alla sina konton och för väldigt underhållande brev-dialoger med sin bankman (som hon för övrigt bjuder till bröllopet).

Ni som gillar tidigare böcker i serien blir inte besvikna!

I Känd till 4% får vi träffa tre skvallerjournalister. Kate är nykomligen på arenan, har precis gått ut journalistskolan och drömmer om att bli grävande reporter. Hon träffar Blake och Tim, två skvallerkrönikörer med mer erfarenhet som hon tar lärdom av. Blake är den sofistikerade med fästmö och känd företagspappa. En pappa som hellre skulle se att Blake jobbade på någon lite seriösare tidning. Tim är slackern som festar för mycket, tar för mycket droger och allt för oftast kommer försent till jobbet. Allt är frid och fröjd och party och glamour tills den dagen Kate begår misstaget att hoppa i säng med kändiskocken, Tim råkar göra en brud på smällen och blir pressad och Blake nosar upp att hans egen pappa är med i en företagsskandal. Vem ska skriva skvallret nu?

Känd till 4% är Deborah Schoenemans debutroman. Hon är själv journalist på bland annat New York Post. Boken är en i serien av Prisma förlags Hot Spot-serie, ett slags moderna Harlequin-böcker, glamour-inriktade chic lits som ska attrahera kvinnor mellan 16 och 35.

Det låter bra på ytan. Boken är trevligt skriven, snabb och rapp men så oändligt ointressant.Det hela är bara en enda lång transportsträcka till slutet där det tar sig lite, lite grann. Det är en bra plot, men tyvärr allt för stereotypa karaktärer och för förustägbar handling. Gäsp!

Modellsommar däremot är fotomodellen Paulina Porizkovas bok om livet som fotomodell. Det är hennes andra bok. Hon har tidigare gett ut en barnbok som inte verkar finnas på svenska. Här handlar det om Jirina, Paulinas alter ego, som kommer som ung och oerfaren 16-åring till Paris och får lära sig modellivet den hårda vägen. Hon blev mobbad i skolan för sina fula tänder och sågs som en ful kommunistunge. Låter som en plattityd men det är faktiskt ganska bra och underhållande.

Hon lyckas faktiskt fånga den här känslan av utanförskap och osäkerhet som många känner i tonåren. Hon lyckas skriva ur en naiv 16-årings synvinkel på ett trovärdigt sätt. Boken blir aldrig seg och tråkigt. Det finns ett flyt hela tiden. Jag gillar!

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Om Pulina Porizkova skriver med sig själv som utgångspunkt är det väl inte chic lit? Är det inte helt enkelt en roman med viss självbiografisk bakgrund?

Eller?

6:13 em  
Anonymous Anonym said...

Förlåt - Paulina!

6:14 em  
Blogger Petra said...

ab: Nä, förvisso! Men det är fiction och påminner lite om chiclit!

7:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser