söndag, oktober 29, 2006

Grattis Bamse 40 år

Idag fyller Bamse 40 år. Hurra. Själv har jag varit en trogen läsare från de allra första åren då serietidningen kom 1973 och fram tills 1995 ungefär. Figuren skapades dock redan 1942 men hette då Teddy - världens starkaste Björn. 1966 publicerades den första serien i tidningen Allers - under namnet Bamse.

Bamse har alltid varit känd för att vara rättvis och ha motton som "tillsammans är vi starka". Serien har ofta anklagats för att vara kommunistisk och kanske är det inte så konstigt då Brummelisa startar fackförening i ett av numren.

Brummelisa jobbar nämligen på Krösus Sorks klädfabrik. Krösus tycker att plaggen säljer dåligt, och beordrar därför att tjejerna att sy kläderna med längre stygn så att de ska gå sönder fortare så att folk ska köpa nytt oftare. Det vägrar Brummelisa och de andra på fabriken att gå med på eftersom det är ohederligt och med Brummelisa i spetsen startar dom en strejk och får till sist sin vilja igenom. Solidaritet och rättvisa. Tillsammans är stark. Läs mer om detta i specialarbetet Bamse och samhällsfrågor, jag är citerad! :-)

Helena Magnusson doktorerade förra året i ämnet serier. I hennes avhandling får man bland annat veta varför Bamse är snäll, att den först hämtat inspiration från Musse Pigg och att den ofta är mästrande och mycket moralisk.

Förra året tävlades det också i Bamse-kunskap i 10 000-kronorsfrågan. Klarar du finalfrågan?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Instämmer i hyllningarna av Bamse!Fast så bra minne att jag klarar kluriga 10.000-kronorsfrågan det har jag inte...Det var också ett tag sen barnen var små och vi prenumererade på tidningen.
:-) Gunnar

12:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser