tisdag, juli 04, 2006

Färgvecka: Brun tisdag

Tisdagens färg i Flitiga Myrans färgveckotema är brun.

En av mina favoriter som barn var sagan om Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin. Sagan är tidlös och tanterna representerar tre olika stilar. Tant Grön med de gröna fingrarna som höll ordning på flora och fauna och Tant Brun som stod i köket och lagade till de godaste kakor och godsaker som fanns att få och så Tant Gredelin...vad gjorde hon egentligen? Sydde och broderade? Mitt minne sviker mig.

Man kan tänka sig att det här vore en rätt cool saga om de tre tanterna hade levat i en polygam lesbiska symbios, som en alternativ familj men eftersom den första boken kom ut redan 1918 är det inte riktigt så tyvärr. Boken är väldigt stereotyp. Det är alltid Farbror Blå som kommer till tanternas räddning när det kört ihop sig. Tanterna själva är mest duktiga på hand- och köksarbete, även om Tant Grön lite äventyrligt klättrar upp för en stege i en av böckerna lyckas hon riva den och måste så småningom bli räddad.

Böckerna är ändå älskade och blir vårt kulturarv eftersom de innehåller så många detaljer om liv och leverna från den tiden.

Bonnier Carlsen har en jättefin hemsida om Elsa Beskow.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men du har väl läst Kaj Attorps Gredelins längtan som handlar om tant Gredelin och vad hon egentlgien gjorde (och hur familen egentligen hade det..) Det är en jättefin, ömsint, sorgsen bok som passar utmärkt som semesterläsning!

10:37 fm  
Blogger Petra said...

Inte läst. Ska kolla upp! Tack för tipset!

2:37 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser