tisdag, juli 04, 2006

Flärd, njutning och lyx

Egentligen borde man just nu ligga på en solstol med en paraplydrink i ena handen och bläddra lite slött i en FNL-bok.

Vad då, sa du? Jo, FNL står för flärd, njutning och lidelse. Eller om man vill förälskelse, nöje och lyx.

Det är lätt att förstå varför genren var störst på åttiotalet. Det var håret, axelvaddarna, yuppiekulturen, Dynastin på TV. Kolla bara kitch-omslagen här intill. FNL-böcker har mycket av allt, oändlig lyx, svartsjuka, passion, vänskap, otrohet och hämd.

Tänk Klassträffen, Tracys hämd, Hollywoodfruar!

Tänk Sidney Sheldon, Jackie Collins eller Judith Krantz!

Vad hände egentligen med de där böckerna? Den mer jordnära chic lit'en tog över helt. Bort med de där ursnygga brudarna som fick allt de pekade på och som var så vackra att männen föll som furor vart dom än gick och som vältrade sig i kärlek och lyx. In istället med Bridget Jones, valkar, bantning och stillsamt trånande efter Mr Darcy.

Jag saknar flärd, njutning och lyx. Här är två av mina gamla 80-talsfavoriter:

Klassträffen av Rona Jaffe är en underbar bok som jag lånade från mammas bokhylla och läste flera gånger i tonåren. Den handlar om de fyra tjejerna Emily, Annabel, Chris och Daphne som gått på college tillsammans på femtiotalet och som träffas igen på en klassträff. De fyra är ganska olika karaktärer och boken handlar om deras collegetid på tjejcolleget Radcliffe och spaningar efter lämpliga män på Harward som ligger precis bredvid. Som upplagt för alla ingredienser i en riktigt bra FNL-bok. Kärlek, oskuld, lyx, flärd, svartsjuka, passion, you name it. Det finns även en uppföljare, Efter klassträffen.

Mistrals dotter av Judith Krantz gick också som tv-serie med Stefanie Powers och Stacy Keach i huvudrollerna. Den handlade om Maggy Lunel, en rödhårig yrhätta som kommer till Paris, blir avmålad av den kände konstnären Julien Mistral som naturligtvis även förför henne men Julien gifter sig med en rik kvinna som kan försörja han måleri. Maggy blir jättekänd och hyllad modell och gifter sig så småningom med en annan och får en dotter som heter Teddy som träffar konstnären Mistral och ja...ni kan räkna ut vad som händer själva. Svinbra var det då i alla fall. Både boken och tv-serien.

Blir du sugen att läsa så kryllar det av de här böckerna på Tradera.

2 Comments:

Blogger P said...

Jag är sjukt imponerad över den bokflora du hinner trycka i dig. 1000 böckerom året.
Själv hinner jag tre - max. Eller det jag tar mig tid att läsa.

10:07 em  
Blogger Petra said...

1000 böcker? Vad har du fått det ifrån? Förra året läste jag 55 stycken.

11:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser