söndag, oktober 04, 2009

Hur ska litteraturkritik se ut egentligen?

DN Boklördag recenserade skrev om Bokhoras Album igår lördag och det är en dubbel recension text. Å ena sidan tycker man om och hyllar initiativet till denna boktidskrift, å andra sidan sparkar man till på den obefintliga analysen och avsaknaden av historiskt perspektiv.
- Det retar mig ändå att boken görs till en accessoar och läsandet till en livsstil, säger Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Jag blir förvånad över uttalandet och över artikeln. Det osar kulturelitism. Verkligen. Vanligt folk göre sig icke besvär. Bokhororna får representera "folket". och vi borde verkligen stanna hemma i våra bokklubbar och läsa Det bästa ungefär. Inte bemöda oss med att tycka till offentligt. Det ena behöver ju verkligen inte utesluta det andra. Var sak har ju sin plats konstaterade vi ju?

Som tur är balanserar Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan och Ulrika Knutsson, kulturjournalist och ordförande i Publicistklubben, upp det en del. Båda vill se Album som en hyllning till läsandet och kärleken till böcker. Läs hela DNs recension här.

Daniel Åberg säger också det himla bra i sin bloggpost. Utan Bokhorornas framgångar på nätet tror han inte att varken tidskriften Vi Läser eller DNs Boklördag hade existeras. Bokbloggarna på nätet har visat att det finns en marknad för journalistik om litteratur. Jag efterlyste det redan 2005 i den här bloggposten.

Om samma:
DN Bok: Känslorna mot kritiken
Matälskaren: Något om litteraturkritik: Inga kan älska som vi
Daniel Åberg: Böcker kontra litteratur
Evas värld: Läsning som lust
Snoflakes in rain: Läser Vi Läser och får déjà vu

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Johanna Ö said...

Fin bloggpost och tack för support - men DN:s artikel är inte en recension av Album. Det ser man inte minst på att de har intervjuat en mängd människor, nåt som inte görs i reccar.

Tänkte bara säga till, så inte den missuppfattningen sprids vidare.

Kram JoÖ

10:23 fm  
Blogger Petra said...

Nä, det har du ju rätt i. Jag läste recension nånstans och skrev det med. Jag ändrar!

12:11 em  
Anonymous Anonym said...

Women love to wear designer shoes, especially the famous Christian Louboutin shoes which are so fashion and delicate.Why women love designer shoes?Because fashion designer shoes are way of expression for women who need some other beautiful and special things to express themselves.Christian louboutin shoes is so popular and so good that most women are conquered by it.
Online Shopping Discount Christian Louboutin Shoes
Women’s love-the Fashion Christian Louboutin Shoes
Good Quality Christian Louboutin Shoes for Fashion Women

3:51 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser