måndag, juli 20, 2009

Hypnotisören

Har roat mig med att göra anagram på Lars Kepler en lång stund i tron att kunna komma åt en ledtråd till vem den mystiska anonyma författaren är. Resultatet: Skall Per Er, vilket får tankarna att leda till Skalle-Per och Allan Edwall men han är ju död sen länge.

Vem är Lars Kepler? Man blir otroligt nyfiken när man läser boken. Eftersom det är så hemligt tar man förgivet att det handlar om en redan känd person. En person som har god insikt i svensk sjukvård, en känsla för deckare och spänning och som är en hejare på psykologi. Det har spekulerats i om det är Henning Mankell men det har dementerats. Teorin om att det skulle vara en återuppstånden Stieg Larsson är också för otrolig. Men varför inte hans sambo Eva Gabrielsson? Deckare, sjukvård, psykologi skulle också kunna vara Åsa Nilsonne eller Karin Wahlberg kanske? Bokhora har en egen teori om att det skulle vara Kristoffer Leandoer, författare och förläggare på Bonniers. Läs mer om den teorin här.

Nog om det.

Handlingen i korthet då? En familj har våldsamt knivhuggits och den enda överlevande, sonen, ligger i koma på sjukhuset. Man misstänker att förövaren nu är ute efter en äldre syster som inte befann sig tillsammans med övriga familjen och väljer därför att kalla in läkaren Erik Bark som är specialist på hypnos men sedan tidigare lovat att aldrig mer hypnotisera. Självklart så övertalas han av läkare och polisen Joona Linna och svaret de får av den överlevande sonen är skrämmande. Dessutom misstänker Erik Barks fru att han är otrogen och bestämmer sig för att lämna honom och i samma veva kidnappas deras blödarsjuka son som är beroende av medicin för att överleva. Gastkramande läskigt, spänningsfullt till bristningsgränsen. Det går liksom inte att klämma in mera spänning och man sitter som på nålar när man läser med hjärtklappning, bokstavligen. Vissa sekvenser är så skickligt berättade att jag blir lika rädd som när jag ser en skräckfilm på tv.

Däremot är persongalleriet bedrövligt. Alla karaktärer är väldigt enkelspåriga och har inget djup alls. Kriminalkommissarie Joona Lina är bara mysig och god. Erik Bark är nervös tablettmissbrukare, hans fru Simone är neurotisk och har ett beteendemönster som är svårt att hänga med i och som inte känns trovärdigt. Sonen är alltigenom god och fin. Mördaren är bara ond och har inte ett uns av godhet i sig. Hypnotisören är tänkt att vara första delen i en serie om polisen Joona Lina och jag hoppas verkligen att personerna utvecklar sig till nästa bok.

DN har också recenserat boken.

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Maria said...

Håller med ang. personskildringen. Jag störde mig också på de taffliga dialogavsnitten ocn min teori är att det är en van skribent som inte producerat nåt skönlitterärt innan som skrivit boken.

11:16 em  
Anonymous manda said...

Men inte är det spännande? En av mina invändningar - och de är många - är just att författaren är usel på att bygga upp spänning.

Har läst ut Hypnotisören nu och i mina ögon var den riktigt dålig. Taffligt skriven, illa gestaltad, krystad dialog, platta personer och poänglös intrig.

Jag fattar ingenting.

11:55 fm  
Blogger Signes Vind said...

Håller helt med i kritiken. Jag föll för nyhetsboomen kring boken och beställde den snabbt som ögat. Tycker den är riktigt dålig. Jag är också inne på att det är någon som skriver annat än skönlitteratur till vardags - nej bättring krävs till del 2 om det alls bör bli någon uppföljare.

10:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser