tisdag, december 23, 2008

Bokkedjan: Vinter

Hans på Du är vad du läser har startat upp Bokkedjan. Det går ut på att associera fritt utifrån ett valfritt tema och länka ihop olika böcker med varandra. Veckans tema är: vinter.



En annan sidas vinterkedja:
Den första bok jag kommer att tänka på är Tove Janssons fantastiska bok Trollvinter. Muminfamiljen går i dvala men Mumintrollet vaknar upp en dag i januari och upptäcker snön. Resten av familjen sover när snöstormen drar in. Dörren slås upp och Mumintrollet ger sig ut på upptäcksfärd. En riktig saga, lite mystisk med mycket kyla och död.

Mycket kyla och död är det också i Den hemliga historien som utspelar sig delvis under en väldigt särskild vinter på Hampden College där Richard studerar. Han lyckas bli invald i en liten skara särskildt speciella elever som får privatundervisning. Det pågår något mystiskt i gruppen och sakta uppenbarar sig att ett mord ägt rum. Att de inte lyckas bli avslöjade har till stor del med det snöoväder som drar in precis i rättan tid.

Mord och avslöjanden handlar Leena Lehtolainens bok Dödsspiralen om. Ett ung tjej som åker konståkning hittas mördat mitt i säsongen. Någon har slagit ihjäl henne med sina egna skridskor. Poliskommissarie Maria Kallio sätts att utreda fallet men hon har ont om tid. Om två månader ska hon själv föda sitt första barn. Kvinnliga hjältinnor, snö och is, handlar också Camilla Läckbergs Isprinsessan om, där Erika Falk hittar sin väninna mördad, dränkt och under en tunn hinna av is i badkaret. Båda dessa böcker är spännande deckare som jag gillar!

En deckare jag däremot inte gillade och tyckte var seg och långtråkig var Leif G W Perssons Mellan sommarens längtan och vinters köld, även om titeln är vacker och också har vintertema!

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser