fredag, juli 25, 2008

Tema Kina: Mao - Den sanna historien


Tretton dagar kvar till OS och andra boken ut i Kina-temat är Jung Changs bok om Mao Tse-Tung - Mao - den sanna historien.

På bokmässan 2006 fick jag tillfälle att lyssna på när Jung Chang själv berättade om boken och researchen hon gjort. Hur var det egentligen möjligt att Mao fick ett sånt järngrepp om det kinesiska folket. Mao själv lade ner otroliga mängder tid och pengar på att marknadsföra sig själv och jobbat oerhört på sin image och genom en massa genomtänkta uttalanden som fick alla kineser att tro att det var en liberal de fått till makten.

Mot slutet fick Jung Chang frågan om det överhuvudtaget fanns något gott i Mao Tse Tung och Jung Chang svarade: Mao loved books!

Maos största intresse var att ligga i sin stora säng och läsa böcker. Han säng var så stor att han både kunde sova rymligt men också förvara högar av böcker i den så varje gång han vaknade och vände sig skulle kunna ta upp en ny bok och läsa.Mot slutet när Mao började se dåligt startade han två fabriker som bara ägnade sig åt att trycka böcker med stora bokstäver så att han kunde se. Varje bok trycktes enbart i fem exemplar och trots hans stora intresse för böcker hindrade han en miljard kineser från att ägna sig åt samma sak.

Mao upphör aldrig att förvåna och förundra. Han styrde folkrepubliken Kina i tjugosju år.

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Bokbabbel said...

Jag har hört om den stora sängen, men mindes inte att det var Maos!

11:02 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser