torsdag, juni 28, 2007

Författarna tipsar: Hillevi Wahl

Hillevi Wahl, 41, är författare och krönikör, bland annat i Metro. I höst kommer hennes självbiografiska roman "Kärleksbarnet" ut i pocket. Och tredje bloggboken om fuskmamman, "Hjälp, jag ska bli tvåbarnsmamma!" finns i boklådorna i augusti. Här berättar hon om sina favoritböcker.

Foto: Renato Tan/Norstedts
Hillevi Wahl:
Egentligen läser jag alldeles för mycket nuförtiden. Då blir det blir inte sådär revolutionerande längre, inte som det var förr. Men jag gillar Aino Trosell för att skriver om arbetarklasskvinnor på ett så raffland, humoritiskt och mustigt sätt. Speciellt hennes deckartrilogi om Siv Dahlin, om jobbar som sjukvårdsbiträde. Trosell har jag upptäckt först på senare år.

Annars började allt med Bang. Barbro Alving. Jag har nästan läst sönder hennes dagböcker och kåserisamlingar. Hon kommer alltid att vara den första och den största.

Ruby Fruit Jungle av Rita Mae Brown hittade jag på ett vandrarhem på en tågluff någon gång i min ungdom. Om lesbisk kärlek. Häftigt och förbjudet. Nu kanske det inte är så förbjudet längre. Eller också är det det.

Kvinnorummet av Marilyn French. Det var nog då jag insåg att jag är en del av kvinnligheten. På gott och ont. En bok med många dimensioner, som man kan läsa om och om igen. Om man inte råkar ha fått barn och har lite annat att pyssla med.

Underdog av Torbjörn Flygt. Romanen handlar om mitt Malmö, min barndom, min skola. Och ändå inte. Ett skolexempel på en modern arbetarklassroman. En lysande, briljant 70-talsskildring. Tyvärr tror jag inte att Torbjörn kommer att skriva något som ens är i närheten igen. Jag får försöka skriva själv…

Tidigare:
- Mariette Glodeck
- Daniel Åberg tipsar
- Rosetta Sten tipsar

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser