söndag, oktober 09, 2005

Bröderna Grimm

Snövit, Rödluvan, Hans och Greta, De tre bockarna Bruse, Törnrosa, Askungen, you name it! Säg någon kär gammal folksaga som inte nedtecknads av Bröderna Grimm? Sju band med sagor fick dom ihop mellan 1812 och 1857. Totalt 201 stycken.

Bröderna hette Jakob och Wilhelm Grimm och var språkforskare och arbetade på biblioteket i Kassel i Tyskland. Sina sagor samlade man ihop där i sann forskningsanda. Till skillnad från vad man brukar få höra om Bröderna Grimm så var de alltså inte ute och vandrade runt i Tyskland själva och lyssnade på olika folksagor i byarna. De fick sitt material skickat till sig från olika håll. En av de som gav dem mest material var Wilhelm Grimms fru, Dorothea Wild, som hade många bekanta runt om som skickade dem historier.

Sagorna blev omåttligt populära och har idag översatts till över åttio språk, men det är egentligen inte samma sagor som berättades från folkmun till folkmun. Originalsagorna var riktigt läskiga och innehöll ofta död, sorg och användes som avskräckande exempel när man ville lära barn saker och ting. Bröderna Grimm skrev om flera av dem för att de skulle passa de borgerliga hemmen. Till exempel så dör både rödluvan och mormor i originalversionen. Ingen räddande jägare där inte! I vår tid är det väl främst Walt Disney som ytterligare förvandlat (eller förvanskat) sagorna och petat in kärlekshistorier, söta figurer med stora ögon, putslustiga dvärgar, härlig musik och vackra bilder, ännu längre bort ifrån originalen.

Nu har det också kommit en film om bröderna. Regisserat har Terry Gilliam, mest känd för Monty Python, Life O Brian och för den underbara Fear and loathing in Las Vegas. Bröderna Grimm i filmen är så långt från verklighetens biblioteksforskare som man kan komma. Matt Damon och Heath Ledger spelar bröderna som försörjer sig som artister som avslöjar vidskepligheter och reser runt från stad till stad och tjänar pengar på att få folk att tro att de får bort häxor, demoner och andar från deras hus och hem. Då Frankrike har ockuperat Tyskland i filmen så får en fransk general syn på dem och vill vara med och dela pengakakan och genom utpressning får han dem att hjälpa till att avslöja vad som ligger bakom försvinnandet av elva flickor i en by och självklart hjälper bröderna till.

Filmen är trots att den helt saknar verklighetsförankring riktigt bra och underhållande. Regissören lyckas få in flera av de kända klassikerna i filmen som är en äventyrsfilm från början till slut, med ett litet kärleksinslag så klart. Hans och Greta, Rödluvan, Törnrosa, Prinsessan och grodan och några till av de kända sagorna vävs in på ett otroligt snyggt sätt. Bra manus, bra skådespeleri och action hela tiden. Det blir aldrig tråkigt någongång. En femma får den dock inte av mig. Ska inte avslöja någonting men några smådetaljer störde mig i en övrigt välgjord film. Speciellt en scen kommer ett lermonster upp ur en brunn vilket kändes väldigt mycket Peter Jacksson (Dogma, Mallrats, Chasing Amy), vilket inte passade in alls i resten av filmen.

Men se den ändå, det är den värd! Eller plocka fram några gamla sagoböcker...

1 Comments:

Blogger Ellinor said...

Hejsan! Jag såg filmen "the Brothers Grimm" för bara några dagar sedan. Jag tyckte att den var okej, men att den inte kändes som en bra helhet, historien blev för ryckig.

Kom igen, ge mej lite spoilers: Vilka detaljer tyckte du inte om???

10:02 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser