torsdag, december 17, 2009

Svåra ord

Jag får ofta massa juridiska texter, beslut, remissvar etc som är fyllda av internt språk och svåra ord som sen ska skrivas om och göras små fina nyheter till av. Oftast går det ganska lätt, men det här, som jag ska göra en notis på nu, är bland det värsta jag sett. Vilken rappakalja! Jag får läsa fjorton gånger innan jag förstår.

Läs den här meningen:
"...tillkalla en särskild utredare med uppdrag att se över behovet av och möjligheterna att införa styrmedel på arbetsmiljöområdet som innebär att arbetsmiljöns potential för ökad konkurrenskraft tas till vara genom att lyfta fram och förstärka de verksamhetsmässiga och ekonomiska drivkrafterna av en god arbetsmiljö."

Arbetsmiljöns potential för ökad konkurrenskraft? Hej!

Etiketter:

5 Comments:

Blogger Vixxtoria said...

Syftet med en sån mening är väl att ge sken av att man tar itu med problemet ordentligt. Eftersom ingen riktigt vet vad den betyder (eller vad den inte omfattar) är det ju svårt att framföra klagomål.

Det handlar väl om en konsult som ska se om man ökar konkurrenskraften om man gör arbetsmiljön bättre (underförstått: hur mycket kostar det att förbättra arbetsmiljön, och kan vi verkligen tjäna mer pengar om vi får en bättre arbetsmiljö? Om inte, så låter vi allt vara som det är.

11:00 fm  
Blogger Vixxtoria said...

P.S. Den var lite lättare än julkalendern idag.

11:00 fm  
Anonymous Maria said...

Ja det var helt obegripligt! Jag kollade omedelbart textens läsbarhetsindex på www.lix.se - Textens läsbarhetsindex är 83, vilket innebär att den klassificeras som mycket svår, byråkratsvenska. Nähe!

2:35 em  
Blogger Petra said...

Haha! Tack Vixxtoria. Så här blev slutresultatet:
http://bit.ly/68mcEp

Maria: Smart. Jag tänkte inte på Lix. Jag kollade nu min text och den är 57. I svåraste laget alltså.

2:37 em  
Blogger Vixxtoria said...

Din text verkar betydligt lättare att begripa (frågan som återstår är ju bara om du förstått den rätt från början...).

Angående LIX så är det ju ett väldigt grovt mått på läsbarhet, som endast räknar ut hur långa ord en text har, och hur många ord en genomsnittlig mening innehåller, men inte tar hänsyn till hur många av orden som är innehållsord (dvs _inte_ är "småord" som pronomen och konjunktioner och prepositioner och sånt). Innehållstät text (eller text med hög densitet) är antagligen ett bättre (men mer svårberäknat) mått att använda. En annan sak som är problematisk med LIX är att den inte tar hänsyn till ordfrekvens, dvs att hur vanligare ett ord är, desto lättare är det i regel att förstå, oavsett hur långt det är.

LIX kan vara bra att testa mot om man är lite osäker (och då framför allt om man har längre texter, där korta och långa meningar kan ta ut varandra), men om man slaviskt jobbar mot att minska sitt LIX-mått kommer kan man lätt få en väldigt orytmisk (och därmed mer svårläst) text, eftersom det vanligaste sättet att minska LIX-måttet är att korta meningarna.

Okej, slut på dagens föreläsning.

2:48 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser