onsdag, november 18, 2009

Vad säger statusraden om dig egentligen?

Att uppdatera sin statusrad är vardagsmat nu för tiden. Ett fönster rakt in i våra nära och käras liv. Vi kan hålla koll på varandra på ett enkelt sätt och vi är många som kan vittna om relationer som stärkts tack vare Facebook och Twitters enkla kommunikationsform.

Men vad säger statusraden om dig egentligen? Vad är okej och inte okej att skriva? Och hur ärlig är du i bilden av dig själv eller den du vill upprätthålla. Genom Facebook har du nämligen en unik möjlighet att bygga upp en identitet och en image av vem du är. En bild som inte nödvändigtvis behöver vara hundra procentigt sann.

Statusuppdateringar om matlagning, hembakt, syltning och saftning upprätthåller bilden av den lyckade medelklassmamman. Andra väljer att stärka bilden av sig själv som karriärlysten och nätverkande genom att använda facebook-statusarna till att söka kontakter och research i jobbet.

Statusuppdateringarna gör det också enklare att skvallra om människor och att själv bjuda in till skvaller. Oftare och oftare märks att statusraderna tas upp i diskussioner. ”Det stod i hennes statusuppdatering” är en vanlig normal hänvisning till vad någon gör nu för tiden. Vi mailar eller twittrar också till varandra och frågar om man vet bakgrunden till någons statusuppdatering istället för att fråga personen direkt. Ett kryptiskt statusmeddelande som ”förväntansfull” leder givetvis direkt till spekulationer.

Här har jag karaktäriserat tio typer som utkristalliserat sig genom att ha läst en radda statusuppdateringar.

Den lyckade föräldern
Kan både vara mamma eller pappa som vill framställa sig som den fantastiske föräldern och familjepersonen. Statusuppdateringarna handlar ofta om storkok, pyssel, lekar och nattningar som bara tar tre minuter. Ger alla andra dåligt samvete för att vi helst läser facebook istället för att leker med våra barn.

Typisk uppdatering: ”har varit och plockat svamp och mossa. Mossan ska vi göra kransar av. Sen ska laga lammstek med EGENKOKT äpplemos men först ska jag fixa en utklädningskostym som lillen ska ha på maskeraden på dagis imorgon. Tänkte göra en ko-dräkt av några gamla lakan och lite färg”.

Strebern
Majoriteten av uppdateringarna handlar om hur mycket han eller hon har att göra och att arbetsveckan är intensiv. Kvällstid handlar uppdateringarna om övertidsarbete, effektivitet eller planering inför morgondagen. Hoppas innerst inne att slitet ska leda till ett saftigt jobberbjudande.

Typisk uppdatering: ”Finslipar det sista på rapporten. Har skrivit 184 sidor. Alla andra har gått hem. Ska vara här svintidigt imorgon för att färdigställa presentationen.” alternativt ” oj, ngn släckte på kontoret. Inte är väl arbetsdagen slut än? (kl 23.45)”

Resenären
Varannan uppdatering handlar om var personen befinner sig. Ena timman är han i Växjö, den andra i Göteborg. Eller var han äter lunch och vilka han ska träffa. Vill visa att det rör sig omkring honom och att han är viktig som ständigt måste vara på resande fot men uppdateringarna säger egentligen ingenting om honom som person.

Typisk uppdatering: ” I'm at Ängelholms Station in Ängelholm!”

Finsmakaren
Uppdaterar i stort sett bara om vad hon äter. Gärna långa beskrivande uppdateringar med många adjektiv som väldoftande, smakrik, ljuvlig. Ju fler ostar med svåra namn och fina viner desto bättre. Vill framstå som en livsnjutare och finsmakare som bara nöjer sig med det allra bästa.

Typisk uppdatering: ”Har avnjutit en fantastisk middag och avslutade med en fin bit appenzeller med fikonmarmelad och dinkelbröd. Drack en Chardonnay utan ekfatslagring till.”

Partyprissen
Vaknar alltid bakis. Alltid sist kvar på festen. Tömmer ofta baren. Uppdaterar inte sällan i fyllan och villan eller länkar till bästa partysamlingen på Spotify. Häller ofta upp en drink och slappnar av eller är så bakis att han kan dö.

Typisk uppdatering: ”oj, va sent det blev igår.”

Den utlämnande
Har missförstått det här med integritet och sociala medier. Vill alltid berätta lite mer än vad man innerst inne vill veta om sina vänner. Drar sig inte för att berätta om den vilda natten på SM-klubben eller hur han mår eller vilken färg hans snor har för dagen.

Typisk uppdatering: Är risig i magen!!!!!

Politikern
Tar tillfället i akt att alltid få ut sitt budskap. Använder ofta många utropstecken!!! Länkar ständigt vidare till rapporter och artiklar till statliga utredningar som ingen orkar läsa. Finns både på hobby-, lokal och riksnivå. Värnar om familjen och är självklart feminist.

Typisk uppdatering: Undvik mansfällan! Skriv inte på pappret från försäkringskassan. Läs mer här!!!

Distanshållaren
Ogillar egentligen sociala medier och är skeptisk till internet över lag. Kan ändå inte hålla sig borta från platserna där det händer så han ironiserar gärna över nätet och interaktiviteten i de sociala medierna. Vill vara rolig och på samma gång visa att han egentligen inte bryr sig:

Typisk uppdatering: …och här ska man visst skriva vad jag äter till middag. Idag blev det
rotmos och fläsk.


Dubbelpostaren
Använder ett program för att uppdatera alla sina statusar samtidigt på både Facebook, Twitter, LinkedIn, Myspace, Ning, Jaiku, Bloggy eller någon av de etthundrafemtio andra sajter personen anslutit sig till. Tror att han eller hon är effektiv och samtidigt visar sig vara med i matchen men har missuppfattat allting och är satt som ”dold” av de flesta eftersom man inte orkar läsa samma sak på alla ställen. Ofta glömmer de bort att meddelandet går ut överallt vilket emellanåt gör det helt obegripligt på Facebook.

Typisk uppdatering: @lisa ja! Precis. Så är det.

Viktigpettern
Missar inte ett tillfälle att berätta hur viktig eller oumbärlig personen är. Skriver ofta om hur mycket pengar och dyra vanor. Statusuppdaterar i princip bara om jobbet. Om det mot förmodan skulle handla om privatlivet så är det flådiga fester, gå före i köer och dyra viner som beskrivs.

Typisk uppdatering: går in ett SUPERviktigt mote. Kan inte prata om det än…

Bubblare:
Kulturnissen (har varit på operan och sett Nötknäpparen. Underbar föreställning), hypokondriken(hostar och nyser, svinis?), träningsnarkomanen (har sprungit 9 kilometer i snöstorm) och farmville-junkien (Kan någon ge mig en ko, snälla?).

Vem är du själv?

40 Comments:

Anonymous Roger Möööre - Arbetsgivare said...

Facebook 2009? Ehhh.

Känns lika inne som MySpace eller Lunarstorm.

Brukar kontrollera om någon är på facebook. Är de det så kommer de inte anställas. En mer meningslös sida 2009 finns inte.

11:06 fm  
Blogger Översättarhelena said...

Mycket träffsäker analys! Själv tillhör jag förstås inte någon av grupperna :)

11:10 fm  
Blogger Maria Marteleur said...

Haha! Väldigt roligt skrivet. Jag vill niog inte avslöja vem jag är - men du kan bli kompis med mig så kan vi analysera tillsammans.. hihi

11:12 fm  
Blogger Lotten Bergman said...

Det här tycker jag att du ska göra fler gånger!

Jätteintressant!

11:43 fm  
Anonymous Maria said...

Bland mina vänner på Facebook finns ytterligare två tydliga varianter: sportnörden och "den svårmodige". Den senare skriver fullkomligt obegripliga filosofiska rader som går högt över min horisont.

11:49 fm  
Blogger Granne med potatisodlaren said...

Är det inte storkok på facebook så är det kalasfixande på bloggen. Tack för att du sammanfattade hur vi vanliga töntar uppfattar Duracellkaninerna.

11:49 fm  
Blogger Bokemma said...

Jag är definitivt Den lyckade föräldern (men utan barn, så det är inte utan ett uns ironi).

12:54 em  
Anonymous Anonym said...

Roger Möööre:
Är du skojfrisk eller inte riktigt med? Lunarstorm - 80 000 användare. Fejjan har 3 miljoner.

Lycka till med att driva ett företag med dinosaurier som inte hänger där folket är. Är du i LP-branschen, kanske?

1:14 em  
Blogger Magica de Hex said...

Mycket träffsäkert och kul! Jag tror inte att jag platsar in i någon av dina kategorier, kanske skulle jag själv döpa mig till "uppdateraren"! Och du själv?

1:15 em  
Blogger Bokbabbel said...

haha, vad kul! många av mina kompisar varken jobbar eller har familj ännu, så vissa kategorier borde kanske anpassas mer till studielivet, men väldigt träffsäkert iaf!

2:14 em  
Blogger Petra said...

Tack alla!
Själv identifierar jag mig med flera. Den lyckade mamman, strebern, finsmakararen och inte att glömma; politikern! :)

2:15 em  
Blogger Mjömark said...

Finsmakaren är ju @cavling. Det enda han twittrar om är vad han äter. Jämt och ständigt.

2:17 em  
Blogger Mjömark said...

Jag saknar förövrigt en kategori till: "länkaren". (Eller Guy KAwasaki-syndromet om man så vill).

2:18 em  
Anonymous Linnea said...

Ärligt talat är jag bara så otroligt less på hela den här diskussionen med statusuppdateringar. Jag tror snart varenda tidning har tagit upp Facebook, och varenda forum med. Psykologer har uttalat sig om att Facebook gör att människor blir mer ensamma, för att de inte har några riktiga vänner, andra har uttalat sig om det livsfarliga i att lämna ut för mycket om sig själv (nä, jag tror faktiskt inte att jag blir av med jobbet för att jag avslöjade på Fejan att jag kokade sylt igår eller för att jag låter mina vänner får se bilder där jag har ett vinglas i handen) och hur socialt misslyckad man är om man måste bygga upp en identitet på nätet istället för att ha ett riktigt liv. Otroligt, otroligt tröttsamt!

Jag menar inte det här inlägget som kritik till ditt inlägg, för jag tycker faktiskt att det är ett kul inlägg och du har slagit huvudet på spiken och hittat roliga typer. :) Hehe. Men jag tycker faktiskt att folk generellt är onödigt rädda för något som inte är mycket värre än att.. ja.. inte vet jag.. välja kläder på morgonen eller läsa en bok på tunnelbanan. Allt man gör visar en liten, liten del av den man är. Inte minst en blogg, för den delen.

Själv är jag nog en blandning av "träningsnarkomanen" och "partyprissen". ;) Jag tror det är så mina riktiga vänner tänker på mig också. ;)

2:32 em  
Blogger Petra said...

Linnea: Nä, jag tror inte heller jag blir av med jobbet på grund av statusuppdateringen men statusuppdateringen är ett effektivt sätt att faktiskt bygga en image av sig själv och visa vem man är precis som man gör med kläder, musiksmak och dylikt.

På 1800-talet gick vi till kyrkan för att få information, veta mer om våra grannar eftersom det lästes upp information om vem som gift sig, vilka som fötts och dött och för att kunna skvallra och socialisera med varandra vid kyrkkaffet. På 1900-talet fungerade folkrörelserna ungefär på samma sätt och på 2000-talet har vi sociala medier med Facebook i spetsen. Inget konstigt!

2:35 em  
Blogger Petra said...

PS: Det skulle inte förvåna mig om någon tidning kommer med ett liknande inlägg snart. Hörde faktiskt av mig till fem stycken innan jag publicerade det här i bloggen men fick inget napp alls.

Men om ni ser något i nån tidning så vet ni var ni såg det först! :)

2:38 em  
Blogger cruella said...

Hehe! Jag säger som Ö-Helena, känner inte igen mig alls;-)

3:43 em  
Anonymous Johan said...

Jag gissar att Roger skojar...
Som arbetsgivare är annars FB, Linked in och inte minst Google en guldgruva inför, under och efter intervjuer.

Bra analys f.ö.
Saknar bara Praktikern/tipsaren med statusrader i stil med:
"Grym artikel om Obamas kamp mot cancern" eller "Bäst 10 tipsen för iPhone" gärna följt av en adress i stil med bit.ly/ytr64

4:11 em  
Blogger Morris Packer said...

Tycker själv att jag inte gör mig så viktig men går väl acceptera "Resenären" som min profil.

5:25 em  
Blogger Lena said...

hehe det här var roligt, jag kunde nog pricka in allihop i min bekantskapskrets, inklusive mig själv... :)

5:46 em  
Anonymous Maria said...

"Kan någon ge mig en ko, snälla?)"

Haha. :D

7:27 em  
Blogger Pernilla said...

Roger Möööre, håller med anonym. Är du inte riktigt med? ;)

Och underbart inlägg!

Saknar dock personligheten "den dåliga föräldern" och "den skrytsamma". Båda är jag. Men just nu är jag mest strebern. :)

7:50 em  
Blogger Pernilla said...

Och jag har flera stycken vänner som passar in på pricken på flera av dina beskrivningar! :)

7:50 em  
Blogger Petra said...

Fast den dåliga föräldern skriver inte så ofta om hur de är dåliga i sina statusuppdateringar väl?:)

8:00 em  
Blogger Anna said...

Roligt och smart Petra! Jag saknar min typ, Grubblaren, vi som faktiskt tror att vi är nåt på spåren och gärna vill höra vad alla andra tror om det.

9:00 em  
Blogger cruella said...

Den skrytsamt dåliga (föräldern, frun whatever) är jag! Berättar t.ex. gärna om mina katastrofala luncher och misslyckade försök att rådda sjuka barn på avstånd. Och sånt.

Självklart också ett slags fåfänga, för vore jag körd på riktigt skreve jag aldrig så...

Hej självkännedom!

9:07 em  
Anonymous Anonym said...

Haha, grymt bra skrivet!

Jag har rätt många träningsnarkomaner, dubbelpostare, farmville-junkies och partyprissar på min lista...

Dessutom en hel del Klagare (som alltid klagar i sina statusrader; på vädret, att de är sjuka, att de är stressade, att de är trötta osv), Sportfanatiker (som löpande kommenterar AIKs/Bajens prestationer) och Djurgalna (som hela tiden postar statusuppdateringar om sina katter/hundar/hästar). Plus de där Kvasidjupa som aldrig postar någon vanlig svennestatus, utan alltid ska citera någon kryptisk låttext istället.

9:16 em  
Blogger generell said...

okej, ingen tvekan om vart jag hör:har ju legat o kvidit i soffan hela dagen och uppdaterat sånt som "aj vad jag har ont i magen"

9:26 em  
Anonymous a-lo said...

Haha, garvade stort åt det här. Jag har även Fröken Världssamvete i min bekantskapskrets som inte missar en chans att tala om hur många klädpaket hon har skickat till Namibia, hur många valar hon räddat denna veckan etc

9:45 em  
Blogger Petra said...

a-lo: JA! Världsamvetet. Den är bra!
Den har jag glömt.

Jag får fila på en del 2.

Min bästa från imorse är "skönt att ha sprungit en mil innan jobbet"...

:)

12:40 em  
Anonymous snowflake said...

Hm.
Jag inser att jag måste ha världens bästa FB-kompisar, som faktiskt är intresserade av att kommunicera med andra människor.
Inte alla, nog har jag lurkar och så där, men hela det här "visa upp en bild av sig själv"-problemet känns väldigt Stockholmskt.

1:05 em  
Anonymous snowflake said...

Med Stockholmskt menas en 25 år gammal fördom(?) om att man hela tiden måste vara smart och intressant för att nån ska orka märka att man finns.

Slit mig i stycken nu. :-)

1:32 em  
Blogger Unknown said...

Du missade "Clownen", som alltid postar youtube klipp och länkar till fåniga grejjer.

Annars väldigt träffsäkert och bra :)

Kanske borde "kritikern" också finnas med... ;-)

2:15 em  
Blogger Chris Aliaga said...

Haha vilken skön lista!

7:13 em  
Anonymous Voter.se said...

Hur ofta uppdaterar du din facebook eller Twitter?
Omröstning och resultat på Voter.se

12:09 em  
Anonymous kiki said...

Jag är nog "den frustrerade", som alltid hittar saker som retar upp mig mer eller mindre (ofta med glimten i ögat dock) och skriver om det i min status. Eller så leker jag nyhets-medel och skriver om saker jag tycker alla borde veta haha!

7:43 em  
Anonymous Anonym said...

Fattar intye något!
VAD ÄR EN STATUSRAD?

På dina exempel verkar det vara sådant som folk brukar skriva i sina blogginlägg. Är det en statusrad?

Eller är det den lilla textsnutten "om" du menar? Den som vill ge en bild av ägaren till bloggen?

9:52 fm  
Anonymous Ketchupmamman said...

Vansinningt roligt! Själv tillhör jag kategorin "vågar inte skriva något i statusraden för jag är rädd för att uppfattas såsom tillhörande någon av grupperna ovan och hoppas istället på att min tomma rad får folk att tro att jag är en tyst och stark typ".

9:16 em  
Anonymous Joachim said...

Kul inlägg! :)

Missade min kategori också... jag kanske kan få bli bubblare? ;)

Jag tillhör gruppen: Orkar bara uppdatera statusen 1 gång i månaden och då blir det ta mig f*n vilket skit som helst :)

11:33 em  
Anonymous Jenny F said...

Klockrent! Kan tyvärr inte hitta mig själv i någon kategori ;) Är nog lite av varje.. Men! Bra skrivet! Just det där med att man kan prata om vad människor gör utifrån sin status kan jag skriva under på.. blir nog lätt så när man är långt ifrån sina vänner.. Ha det godis och återigen KLOCKRENT!!

3:07 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser