måndag, juni 15, 2009

Tematrio-maraton: Mammor!

Lite sent om sider är tanken att jag ska hinna ikapp. Någorlunda i alla fall så nu blir det ett race här i veckan för att komma ifatt. Jag rivstartar med tematrion som var aktuell för några veckor sedan runt mors dag.

Berätta om tre minnesvärda mammor i litteraturen:

I Julie Gregorys biografi Mamma sa att jag var sjuk, får vi träffa en otroligt raffinerad och läskig form av barnmisshandel. Julies mamma lyckas nämligen övertyga läkare efter läkare om att Julie är svårt hjärtsjuk och hon tvingas till en stillasittande barndom och också genomgå flera operationer fast hon är fullt frisk. Boken är jättestark och mamma-porträttet är allt annat än sympatiskt men den sätter sig i minnet.

I Bitterfittan av Maria Sveland är det huvudkaraktären Sara som är mamman som gör det förbjudna. Hon drar från familjen och barnen för att bara vila ut sig och njuta av egentiden en vecka på semesterorten Teneriffa. Under veckan är det hon som gör upp med sig själv, duktighetssyndromet och orättvisorna hemma. En bra mamma-förebild.

Avslutningsvis måste ni läsa Johanna Rubin Drangers klockrena mammaskildringar i sin bok Alltid redo att dö för mitt barn.

Det är Lyrans noblesser som håller i tematrio och alla tematrios hittar ni här.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser