torsdag, februari 05, 2009

Matglädje som aldrig förr

Det här blogginlägget skrevs och postades redan 17 februari 2007. Nu livar jag upp det igen och låter det bli inledningen till en serie blogginlägg om gamla kok- och dietböcker som jag handlade på Alfa Antikvariats kokboks-rea för drygt två år sedan. Håll till godo!

Den här finfina kokboken från sent 70-tal/tidigt 80-tal hittade jag på Alfa Antikvariats kokboksrea. Endast 10 kronor jämnt. Den påminner väldigt mycket i sin utformning om den gamla inredningsboken jag också hittade. Den fokuserar väldigt mycket på de påkostade färgbilderna. Överallt trycker författarna på att det minsann är en bildkokbok 600 färgbilder. Det kanske både var dyrt och omständigt med färgbilder på den tiden.

Boken innehåller både de vanliga traditionella recepten som skinrullar och sillsallad men även nya recept som gazpacho, palmmärg med lax och Parma Aubergine.

Två saker i boken är mycket utmärkande. Det första är att påfallande många rätter piffas upp med den klassiska ägghalvan. Se själva:Piffig ägghalva lagar man så här: Hårdoka ett ägg, dela den i två delar, dela halvorna i ytterligare två delar. Se till att du har riktigt många ägghalvhalvor och placera dem i smakfulla mönster så piffar du upp vilken trist rätt som helst. Det vita och gula gör sig mycket bra på färgbilder.

Se ytterligare bildbevis:På nedersta bilden har man slagit på stort och garnerar med stekt ägg! Vågat!

Det andra mest utmärkande med boken är att väldigt många maträtter ser mer ut som spyor än aptitliga soppor, såser, röror eller rätter. Se själva. Detta ska föreställa en smaklig champinjonsoppa.Trots dessa finfina påkostade färgbilder går alla bilder i brunt, grönt, beiget och är alla taskigt fotograferade och ljussatta. Faktum är att de flesta bilder är rent av osmakliga. Eller hur?Som om inte bilderna är nog har man döpt flera rätter till obskyra eller fåniga namn också. Vad sägs om Kvarkfondue med tunga som ovan. Eller Pick me up med Angostura (fördrink), Paprika med fräs, Rest-risotto, Aptit-sallad eller Aptit-bit.

Boken är en orgie i sjuttio- och tidigt åttiotal. Som tidsdokument är den strålande. Som kokbok...nej, för min del hamnar den i bokhyllan utan att passera köket.

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ägghalvor?
Del ett hårdkokt ägg i två delar och dela dessa en gång till.
Det blir äggkvartor ;-)
Annars är jag intresserad av var man köper ägg som består av fyra halvor.

10:13 fm  
Blogger Lyrans Noblesser said...

En del saker såg verkligen inte aptitliga ut, urk.

6:14 em  
Blogger Petra said...

AnonyM: Jaja, petitesser:)

10:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser