måndag, juni 25, 2007

Konspirationsteorin: Stieg Larsson

En bekant till mig fick på en middag i helgen höra konspirationsteorin: Stieg Larsson lever! Det finns inga som helst bevis för detta utan bara en känsla av att den officella historien inte är sann.

Den officiella historien känner väl alla till. Stieg Larsson skrev tre böcker som han gick med till Norstedts förlag. Kort därefter avlider han i hjärtinfarkt och böckerna publiceras postumt.

Men, då säger vän av konspirationsteorin: Eftersom Stieg Larsson jobbade på tidningen Expo som skrev om och kartlade högerextrema grupper kan han ha blivit så pass hotad att han varit tvungen att gå under jorden med skyddad identitet.

Det skulle förklara det märkliga i att han först skrev klart tre böcker och gick till förlaget med istället för som man "brukar göra", skriva en, få den utgiven, skriva nästa. Böckerna är dessutom otroligt samtida, bland annat riksdagsvalet förra hösten som figurerar i sista boken.

Lagom nu till släppet av tredje boken hittas ett fjärde, halvfärdigt manus som eventuellt nu ska skrivas klart.

Underliga sammanträffanden? Tillrättalagda historier? Sitter Stieg Larsson någonstans i världen och skriver på den fjärde boken nu? Vill man spekulera och konspirera är det onekligen frestande att tro att det skulle kunna vara så.

Men några saker talar starkt emot.

Jag är bekant med ett par stycken som kände honom privat och samtliga säger att det inte är förvånade över hjärtinfarkten med tanke på det liv han levde. Man säger att han levde sina 90 år på 50 jämt. Han jobbade alltid. Vilade aldrig. Sov ytterst lite. Hjärnan på högvarv jämt, jämt!

Han har lämnat efter sig allt för många förtvivlade människor för att en sån här konspirationsteori skulle vara sann...och hela arvstvisten? Borde han inte ordnat upp det innan i så fall? Om det hela är uppgjort så är det troligt att det inte skulle ha blivit sånt bråk om arvet efter hans böcker. Stieg Larsson och hans sambo Eva Gabrielsson hade med största sannolikhet löst det innan.

Men men, det kan vara intressant att spekulera och onekligen är det många frågetecken kring hans död och hans millenie-triologi!

Etiketter: , ,

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Finns det verkligen folk som tror att han lever, eller är det bara en teori för underhållningens skull? Spännande att tänka på?

Tyvärr är han verkligen död. Jag önskar det inte vore så, men så är det.

10:28 fm  
Blogger Översättarhelena said...

På tal om nåt helt annat så kanske man kan få lov att säga grattis :)

11:56 fm  
Anonymous Anonym said...

Nu har jag tagit del av de världshistoriska nyheterna på Lottens blogg.

Grattis, grattis!!

11:56 fm  
Anonymous Anonym said...

helena - vi rusade hit samtidigt...!
:-)

11:57 fm  
Blogger Studiomannen said...

jag kom hit först en timme senare, men jag ville också gratta!

12:53 em  
Blogger jkl said...

På sanning? Konspirationen alltså. Inte det andra. Det visste jag ju. Och jag håller med ovanstående, tyvärr är han i allra högsta grad död.

1:04 em  
Blogger Petra said...

Tack tack tack:)
Lite, lite mer information finns på www.enannansida.se/hus/

:)

2:28 em  
Anonymous Anonym said...

Stieg Larsson = Lars Kepler

6:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser