onsdag, juli 05, 2006

Färgvecka: Svart onsdag

Onsdagens färg i Flitiga Myrans färgveckotema är svart.

Klassikern av Walter Farley, Den svarta hingsten handlar om pojken Alec som får en vild svart hingst att ta hand om. Boken kom redan 1941 och har kommit i mängder av varianter efter det. Svarta hingsten kommer tillbaka, Svarta Hingsten och flickan, Svarta Hingsten möter Eldfuxen, Svarta Hingsten gör uppror, Signal Svarta Hingstens son och så vidare. Jag läste någon enstaka som ung men hade svårt att identifiera mig med Alec och tyckte egentligen aldrig att det var några höjdarböcker.

Walter Farleys svarta hingst har en jättefin hemsida värt ett besök eller två.

Black Beauty är klassikern av Anna Sewell som handlade om den vackra svarta hingsten Vackre Svarten. Där fick man ur hästens synvinkel känna på livet som häst i slutet av 1800-talet. Vackre Svarten går från ägare till ägaren och får uppleva både goda tider som lekkamrat åt en rikemansflicka och hårda tider som arbetshäst. Anna Sewell dog strax efter boken publicerats 1877 så hon fick aldrig uppleva sin framgång.

Några som hakade på den framgångsrika Black Beauty-stilen på var systrarna Pullein-Thompson, Josephine, Diana och Christine. De började skriva uppföljare till Black Beauty på 50- och 60-talet. Deras böcker var i exakt samma stil och handlade om ättlingar till Black Beauty. I början av varje bok fanns ett släktträd som toppades av Black Beauty himself.

Uppföljarna hette Black Ebony, Black Velvet, Black Swift, Black Nightshade, Black Princess, Black Beauty's Family och More From Black Beauty's Family. Några finns översatta till svenska och de här böckerna älskade jag och läste flera gånger om hur de stackars hästarna levde runt sekelskiftet. Jättespännande böcker och väldigt historiskt lärorika.


Gör inte samma misstag som jag bara. Sök inte på "Black Beauty" bara, då får ni kanske upp träffar som ni inte alls hade tänkt er! :-)

5 Comments:

Blogger Anna said...

Nu fick jag allt sköna nostalgiminnen. Black Beauty var en av favoriterna på TV när jag var ung :-) Och tack för tipset om Douglas Kennedy! Har läst två andra titlar av honom och är helt såld. //Anna (som hittade hit via Flitiga Myran)

12:47 em  
Blogger Petra said...

Douglas två tidigare, "fotografen" och "den andra kvinnan" är två svinbra böcker.

Tyvärr är den här senaste inte lika bra. Den börjar ta sig lite nu på sidan 150 men den är fortfarande rätt seg.

Black Beauty däremot tröttnar man aldrig på! :)

2:35 em  
Blogger Bokmoster said...

Åh, vad du är påhittig, med twisten på färgtemat! Själv håller jag på att smälta bort i värmen och förmår knappt att använda hjärnan alls...

4:18 em  
Anonymous Anonym said...

Vilken rolig variant på Colour Week-temat! Och vilken nostalgitripp!!
Black Beauty, hur har jag kunnat glömma honom?

4:19 em  
Anonymous Anonym said...

Nostalgitripp... Åh vad jag älskade Black Beauty.. Både i bokform o på tv :)

12:08 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser