onsdag, februari 08, 2006

Djurskyddsmyndigheten goes nuts!

OBS! Detta handlar INTE om böcker utan om något helt annat som gör mig skitförbannad.

Vad är det för jeppar som jobbar på Djurskyddsmyndigheten egentligen? Ja, det kan man verkligen undra.

Någon har kommit på att lägga ett krav på att det ska finnas ligghallar för utegångsdjur dvs djur som går ute mer än 12 timmar per dygn, nötkreatur, hästar på lösdrift etc. Det låter jättefint eller hur. Ligghallen ska ha minst tre väggar och ska strös med ren halm varje dag. Jättemysigt för djuren som slipper stå ute och frysa eller bli blöta av regnet. Det tycker djurskyddsmyndigheten.

Problemet är bara att djuren inte behöver dessa ombonade ligghallar. De står hellre ute i friska luften. De vill röra sig fritt och kräver stora ytor för att också klara av sitt rangordningssystem som kräver plats. De ranglåga djuren skulle aldrig ens få komma in i ligghallen om den inte var tillräckligt stor. En bonde berättade på radion igår att ligghallen skulle behöva vara 600 meter lång för att vara tillräckligt stor för att inte djuren skulle trängas ihjäl där inne. Dessutom är det flyktdjur som helst vilar sig mitt ute på öppna fält där de kan hålla koll åt alla håll och snabbt springa iväg från faran om det skulle behövas.

Djuren skiter i regn och vind. De har varm päls och skyddande underhudsfett vilket gör att de kan gå med snö på ryggen i flera dagar utan att frysa. De söker hellre skydd i dalsänkor, i skogsdungar eller bakom stenblock.

De bryr sig helt enkelt om ligghallar om det inte vore för det där kravet att ligghallen ska strös med halm varje dag. Det gör att djuren hellre stannar där där dom blir serverade mat (halm) istället för att beta och leta själva och det är de ranghöga djuren som kommer in och får äta. De andra hamnar utanför. I och med att djuren så koncentrerat rör sig runt ligghallen blir marken upptrampad, lerig och mjuk av djurens tyngd och spillning.

Betänk då att man kanske har en 800-1000 djur och får några miljoner i miljövårdspengar från en annan myndighet för att hålla landskapet öppet och nedbetat! En ekvation som inte går ihop!

Massor med bönder som praktiserar denna ranchdrift har överklagat dessa regler och fått dispens från den länsvetrinären, kommunen och länsstyrelsen. Man har varit ute och tittat på omgivningarna och konstaterat att ligghall är onödigt eftersom det finns naturligt skydd i miljön. Det skiter djurskyddsmyndigheten i och avslår dispensansökan utan att ens lyfta sig från sin skrivbordsstol.

Undersökningar har också visat från slakterier att djur som lever fritt ute är friskare än andra som hålls på mer traditionellt sätt och nu måste flera bönder och ranchägare måste överväga att lägga ner hela sin verksamhet på grund av de här märkliga regelsystemet.

Det mest motsägelsefulla i hela den här soppan är att om man inte fixar att bygga ligghallar åt sina djur så får man återgå till att hålla djuren inne. För det är helt okej enligt djurskyddsmyndigheten att hålla nötboskapen inomhus i fållor i tio månader om året för lite sommarbete på sommaren. På sommaren finns det nämligen inget krav på ligghall - men alla som haft med utegångsdjur att göra vet att det är på sommaren djuren söker skydd - för solen. Men det finns ingen lag på.

Djurskyddsmyndigheten borde åka ut nästa varma sommardag och kolla hur många ko- och hästhagar det finns där det inte finns möjlighet för djuren att söka skugga! Eller hur många hundar som sitter inlåsta i varma bilar. Eller hur många övergödda innekatter det finns i Sverige. Eller hur många hästar som aldrig, aldrig får röra sig fritt i hagar. Kanske djurskyddsmyndigheten kan låta bli att terrorisera de djurägare som har djur som mår bra då!

Vill du veta mer om detta så lyssna på Naturbruk i P1. Du kan ladda ner programmet här.

3 Comments:

Blogger Henke said...

Tommy Hammarström: Vanvettigt djurskydd
SÖDRA FJÄLL, EDA, VÄRMLAND. Det är nitton grader kallt på morgonen, men getterna klättrar obekymrade på berget och nafsar i den djupfrysta mossan. Jag undrar vad miljöpartiet tycker om det?

Grannens kor ligger och idisslar i snön, lyckligt ovetande om djurskyddsmyndighetens stränga påbud - så får de inte ligga, det är mot reglerna.

http://expressen.se/index.jsp?a=520136

10:02 fm  
Anonymous Anonym said...

Skulle svenska myndigheter, eller de politiska församlingarna, ha någon sorts aning om vad de beslutar om? Nja.

Samma historia...om och om igen.

9:59 em  
Anonymous Anonym said...

*suckar*

11:53 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser