torsdag, januari 19, 2006

Dialekter...

Fredrik Lindströms nya program Svenska dialektmysterier är ett himla roligt program. Igår tog man upp norrland och norrländska dialekter och avsaknaden av t ex bestämda former.

I norrland är en hund alltid hunden. Eller man åker och "fiskar laxen". Saker är inte vilka som helst utan nästan alltid i bestämd form eftersom det oftast kanske bara finns en hunden inom en mils radie eller en bilen. Till skillnad från oss som bor i stan där det finns ett behov av att peka ut just den där killen, eller den där affären.

Att norrlänningar skulle vara tystlåtna och inbundna avfärdade man som en fördom, tur det. Norrlänningar kan minst vara lika pratsamma som oss men de gör det på färre ord. Faktum är att ju längre söderut man kommer desto fler ord använder man. I programmet tog exemplet med ordet eurovisionsschlagerfestival upp. I Spanien använder man hela sju ord för att säga samma sak (El festival de la canción de eurovisión), i Frankrike bara fem ord (Concours eurovision de la chanson) och i England blygsamma tre ord (Eurovision song contest). I Sverige drar man ihop det till ett (eurovisionschalgerfestival), och på samma sätt gör vi från södra upp till norra Sverige.

I söder säger man en brun fläck, i norr blir det brunfläcken.
I söder säger man den första laxen, i norr blir det förstlaxen.

Se programmet om ni inte redan gjort det. Det går på onsdagar 21.30 på tvåan och i repris på fredagkvällar 23.30.

Här kan man också se ett jätteroligt bonus-klipp från när Fredrik Lindström först får hicka och sen paltspatt och plötsligt börjar bräka om statoil och syltefläsk på norrländska.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Även här söderut har vi bestämd för en företeelse därför att det är ett gammalt fast uttryck - "elden är lös!" Som om det bara fanns en eld som plötsligt ploppar upp lite här och var.

1:34 em  
Blogger Lindas trädgårdsblogg said...

Roligt! Fasen att jag missade programmet. Men! På länken kan man ju se hela programmet?! SVT är fantastiska :)

7:53 em  
Blogger Petra said...

Elden är lös! Haha, har aldrig tänkt på det så!

Svt är bra! Superbra till och med. Heja public service!

Förstlaxen är också väldigt bra:-)

10:45 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser