söndag, januari 10, 2010

Årsbästa!

Då var det dags igen. Det här året har jag läst 41 böcker, vilket är exakt samma som förra året. Känns bra! Fullt godkänt.

Och här är några av höjdpunkterna.

Bästa svenska bok:
Jag gillade verkligen Vi är Serbiens hjärta av Christina Wassholm. En skildring av Belgrad och Serbien idag och bakåt och de politiska strömningar som sker bland de unga där och jag vill också nämna Flickvännen av Karolina Ramqvist eller Mats Strandbergs Halva liv som var en fantastisk bladvändare. Men mest engagerande och den bok som berörde mig mest var Erik Wijks bok Ont blod. Den är inte helt aktuell men om du någon gång undrade vad det var som hände i Jugoslavien på 90-talet måste du läsa den här boken!

Bästa utländska bok:
Alla priser går i år till Joyce Carol Oates. Jag läste både Fallen, Blonde och Dödgrävarens dotter och vilka böcker! Favoriten är den sistnämnda, om Rebecka Schwarts liv. En fantastiskt upplevelse var ju också att få lyssna och ställa frågor till henne på Kulturhuset tidigare i höstas.

Årets överraskning:
Måste nog Carin Hjulströms Finns inte på kartan vara. Har inte hunnit skriva om den ännu men jag blev förvånad över hur bra och engagerande och verklighetstrogen den var.

Årets deckare:
Det är svårt att inte nämna Hypnotisören av Lars Kepler, trots att den kanske inte hade alla kvaliteter, men hypen och hemlighetsmakeriet kring boken var spännande och lyfte den rejält.

Årets chic-lit:
Får bli Marina Palmers Kiss & Tango. Marina Palmers dagbok om hur hon säger upp sig från sitt jobb på Manhattan i New York och flyttar till Buenos Aires för att dansa tango och försörja sig på det.

Årets besvikelse:
Född en blå dag av Daniel Tammert. Konsten att förstöra en bra story.

Av de 41 böckerna jag läst var 28 svenska och 13 utländska.

Etiketter:

3 Comments:

Blogger närking i exil said...

Själv läste jag 62 böcker. Två av dem var just Hypnositören och finns inte på kartan,

8:57 em  
Anonymous Emma said...

Tack för många bra boktips!

9:12 fm  
Anonymous Britt-Marie "Bim" Kullin said...

Själv läste jag 141 böcker under 2009: http://bim.blogg.se/2010/january/lasta-bocker-2009-141-stycken.html

Och här är mina femtio bästa på ett och ett halvt år, av 214 böcker: http://bim.blogg.se/2010/january/dom-femtio-basta-bockerna-som-jag-har-last-pa.html

6:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser