onsdag, oktober 29, 2008

Välgörarna - Den ofrivillge journlisten

Ninos Melke Mire är sjukskriven efter en bilolycka. Trots att hans läkare förbjudit honom att arbeta och vill att han käkar antidepressiva så jobbar han en del på kompisens krog och hänger på brorsans hårsalong. En kväll hänger en engelsman på puben och snackar om en biståndsorgisation där allt inte verkar stå rätt till och samma snack går på hårsalongen kan inte Ninos låta bli att lägga sig i. Han får tag på en av brorsans hårkunder som visar sig var en före detta sektmedlem av sekten Handledarna som ligger bakom biståndsorganisationen Bistånd från Hand till Hand. Hon övertalar Ninos att bli journalist och han börjar med att wallraffa och ta jobb på organisationen. Det ena leder till det tredje och ett, tu, tre sitter Ninos som grävande journalist på den Stora Morgontidningen och gräver fram ekonomisk brottslighet.

Välgörarna - Den ofrivillige journalisten, skriven av Nuri Kino och Jenny Nordberg, är ganska deckaraktig trots att det inte är några klassiska mord inblandade men det är inte historien och plotten som är bokens styrka utan Ninos Melke Mire själv och hans kontaktnät, hans kulturkrockar och hans intensitet. Ninos kan inte förstå varför läkaren måste förbjuda honom att arbeta när isolering och antidepressiva tabletter bara får honom att må sämre och varför måste arbetsförmedlingen lägga sig i när Ninos vill jobba lite grann, trots sjukskrivning? Boken beskriver på ett underfundigt och med touch av både humor och samhällskritik många saker i vår vardag som för en utomstående med annan kultur verkar heltokigt.

Boken är också en grundkurs i journalistik, ibland nästan skolboksmässigt. Ninos ifrågasätter mycket på den Stora morgontidningen och använder sig av inte helt acceptabla metoder men argumenterar väl för dem. Varför är det inte okej att uttnyttja sitt stora nätverk av assyrier runt om i världen i jakten på att avslöja Bistånd från Han till Hand och Ninos kan inte tro sina öron när bildchefen vägrar skicka en fotograf, just som han är det stora avslöjandet på spåret, på grund av en strejk. En frisk, ifrågasättande fläkt och en skopa kritik till den egna kåren.

Jag gillar Ninos Melke Mire skarpt och hoppas få läsa mer om honom och hans släktingar och vänner.

Läs Nuri Kinos blogg här.

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Petra!

Bloggkvällen med Bokhora har blivit flyttad till den 26 november.
Kan du vara med då. Jättefint om du ringar mig snarast på 50831121 - kvällstid funkar också.

Hälsningar,

Karin

4:44 em  
Blogger Hieronymus said...

Aha. Välgörarna. Den hamnar någonstans på min redan allt för långa "borde ta en titt"-lista.

1:50 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser