måndag, september 24, 2007

Bokmässan for dummies (version 2.0)

Förra året gjorde jag en uppskattad Bokmässan for dummies. Här kommer en lite reviderad och uppdaterad version inför årets upplaga.

Vad är det?
Bok & Biblioteksmässan är ett spektakel som äger rum under fyra dagar varje år. Det är en gigantisk mötesplats för förläggare, författare, boklådor, tidningar, nasare, tryckerier, tidskrifter, seriemagasin, journalister och läsare. Det är alltså flera hundra montrar med företag, alla med någon anknytning till böcker, läsning, media etc. Ibland brukar den kallas för den stora firmafesten.

Vad kostar det?
På torsdagen och halva fredagen är det öppet enbart för branschfolk. Då måste man kunna visa att man jobbar inom något av ämnena för att få komma in och det kostar 180 kronor per dag. Från och med klockan 14.00 på fredagen öppnas mässan för alla och då kostar det 120 kronor per dag att gå in. Inget särskilt ingår egentligen i priset men många montrar har roliga föreläsningar och delar ut gratis saker och en del tidningar är extra generösa och delar ut gratis-ex. T ex Vagabond brukar vara en sån tidning.

Köpa böcker, men sen då, vad gör man?
Jo, man går runt och kollar montrar. Bläddrar och köper nya böcker. Allt från stora förlag och handlare som Bonniers och AdLibris till små obskyra och okända förlag som specialiserat sig på smala ämnen finns representerade. Det finns verkligen något för alla. Många av montrarna har försäljning av böcker.

Är det billigare? Tar dom kort?
De större företagen brukar ta kort men det är bra att ha med sig kontanter. Det brukar alltid vara mängder med erbjudanden, köp 2 för 1, tävlingar, utlottningar, ta 4 betala för 3 och massor av böcker till speciella mässpriser.

Hitta?
När man betalar entre och går in på mässan, brukar man få en tidning med en karta över mässhallarna och en lista över alla utställare och dagens program. På hemsidan finns redan nu kartor över mässhallarna och listor med utställare och dess monternummer om man vill förbereda sig riktigt ordentligt. Ta en kik där!

Mässan är uppdelad i olika avdelningar så det ska bli lättare att hitta. Liknande företag har sina montrar på samma ställe. Till exempel brukar alla litterära sällskap ha sina montrar i en del av mässhallen. Tidningar och tidskrifter buntas ihop på ett annat ställe. Organisationer finns på en plats, sm förlag på ett annat. Bokhandlar som Akademibokhandeln, AdLibris, Bokia finns på ett ställe. Serier på ett och barnlitteratur på ett annat.

Seminarier och monterprogram
Emellan och i alla dessa montrar finns det scener med massor olika programpunkter som författarsigneringar, uppläsningar, föredrag och föreläsningar. På bokmässans hemsida kan man läsa att det är 2076 olika programpunkter med 1704 medverkande under de fyra dagarna som håller på. Vissa av dessa kostar pengar att gå på men de som hålls i montrarna är gratis och ingår i inträdesavgiften.

Vill man gå på de mer exklusiva seminarierna får man hosta upp 2500 kronor för alla fyra dagarna (kolla Bokmässans hemsida för aktuella dagspriser).

Äta?
Det finns caféer och restauranger inne på mässområdet. De brukar vara rätt kassa, sunkiga och dyra. Ett tips är dock att åka upp i Gothia Towers Sky Bar och käka deras räkmacka som är svindyr men supergod.

Guldkorn?
Det är omöjligt att tipsa om något särskilt evenemang men mässan har en jättebra hemsida där man kan kolla in alla aktiviteter och monterprogram. Mina guldkorn brukar bland annat vara Deckartorget och Sveriges författarförbunds scen men det skiftar från år till år. Alfabeta förlag brukar alltid ha fina montrar och alla små serieförlag och litterära sällskap brukar också vara inspirerande.

Hemliga tricks?
På torsdagar är det alltid vinmingel i montrarna strax innan och efter stängningsdags. Då bjuder alla sina kunder och gäster på vin. Det brukar hålla på mellan 18 och 19. Försök se inbjuden ut och grunda inför kvällens fest med gratisvin!
En halvtimma innan stängningsdags på söndagen så sänks alla priser drastiskt. Då vill alla bli av med böcker och tidningar för att slippa släpa med sig hem igen. I Svenska Tidskrifters monter brukar alla tidningar helt plötsligt bli gratis sådär kvart i fem!


Säg hej!
I övrigt är det bara att gå runt och insupa miljön och njuta. Räkna med en hel dag att gå runt så slipper man stressa. Ser ni mig i monter B09:03, kom in och säg hej!

Bloggträff?
Ja, det är ett par på gång. Läs mer i bloggträffsbloggen.

Hur ser det ut?
Så här ungefär:

Etiketter:

4 Comments:

Blogger Översättarhelena said...

Nu ska jag ligga i hårdträning på att se inbjuden ut!

10:50 fm  
Blogger Fröken Nina said...

Superbra! Undrar om mina kollegor vill stanna till de börjar servera det där vinet... Hm...

7:11 em  
Blogger Sara said...

åhhhhhh, jag vill också åka på bokmässa! Jag vill jag vill jag vill! *Sara slänger sig mer på marken och bankar med nävarna* Du uppdaterar väl så att vi får veta hur det var där?

8:07 em  
Blogger Petra said...

Absolut! Jag ska blogga så mycket jag bara hinner!

9:49 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser