fredag, november 03, 2006

Läsbarhetsindex

Började fundera lite på det här med läsbarhetsindex på min NaNo-text. Eftersom den känns så ytlig och banal och riskerar att falla in i ungdomsbokskategori beslutade jag mig för att mäta.

Mina misstankar är rätt. Texten ligger nu på 31 vilket är längst ner på skalan "skönlitteratur". Det innebär korta meningar och korta ord. Under 30 räknas som barnbok så jag får passa mig, gilla läget eller inte ta det så blodigt allvarligt.

Man kan jämföra med de artiklar om politik och ekonomi jag skriver till min researchkurs på Poppius just nu. De har LIX på 47. På jobbet har vi inte en text under 50. Kanske inte konstigt att jag känner mig lite förvirrad.

Skalan går så här. Under 30 - mycket lättläst, barnböcker. Mellan 30 och 40 räknas det som lättsläst skönlitteratur och populärtidningar. 40 till 50 är medelsvår normal tidningstext. Över 50 och upp till 60 är värdet för officiella texter och räknas som svårt och allt över 60 är mycket svår byråkratsvenska.

Vad man mäter är antalet ord per mening, antal långa ord och korta och ord med fler än sex tecken får extra svårighetspoäng.

Den här texten som du nyss läst har LIX 29!

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Usch och fy, mera ångest, för nu kunde jag inte låta bli att köra även min text genom LIX.

2:37 em  
Blogger Petra said...

Äsch! Vi ska inte hänga upp oss på låga lix-tal! Vad fasen får lyrik för lix egentligen!

3:31 em  
Anonymous Anonym said...

.
Hm...undrar vad Hemingway får...?

3:40 em  
Blogger skrivo said...

Jag hamnade på mellan 23 och 27! Iofs okej för det är ju en ungdomsbok. Kul att testa det där iaf.

4:29 em  
Anonymous Anonym said...

.
Mitt blogginlägg idag hade 34. Populärtidskrifter, skönlitteratur-nivå, inte särskilt svårt. Verkar ju rätt lagom för en blogg! *sträcker lite på sig*

8:33 em  
Blogger Sara said...

Min text hamnade på 29....jahaja, det blir en barnbok alltså...

Får jag lägga din blogg på min länklista? Läser den ju ofta ;)

12:01 em  
Blogger Klimakteriehäxan said...

Lättläst ska inte föraktas!!! Alldeles för många texter som publiceras i dag är åt h-e för tillkrånglade - och blir inte bättre av det.

4:46 em  
Blogger Klimakteriehäxan said...

Det där var så kul att nu länkar jag också dit. Och till dej.

4:59 em  
Anonymous Anonym said...

.
"Skottet träffade. Mannen stönade. Böjdes framåt. Höll sig för magen. Grep om sina tarmar."

(Ja, jag fejkade en deckare av det slag jag inte skriver själv) Det där är alltså 29 lix - men knappast en barnbok. Skit i Lix!

1:51 em  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med Annika. LIX är kul att testa, men ingen idé att stirra sig blind på.

2:16 em  
Anonymous Anonym said...

Petra!
LIX är inte framtaget för att användas på lyrik. Det är bara ett instrument för att mäta läsbarheten på löpande text (inga rubriker, tabeller osv).

Dessutom är det värre om man har för höga LIX än för låga. Fast låga LIX kan vara ett tecken på att texten är informationsgles eller hackig.

Dessutom tror jag att LIX är baserat på statistik från tidigt 80-tal eller t.o.m. 70-tal; språket har väl förmodligen förändrats en del sedan dess.

Jag läste forskningsrapporten där LIX togs fram när jag var 12-14 år. Jag hade inte läst något annat än populärvetenskapliga texter innan. Den innehöll mycket statistiska beräkningar men var väldigt lättläst. Till min förvåning var den lite spännande. (Jag brukade låna böcker på måfå från biblioteket, bara på kul. En äkta bokmal.)

//martialis (kringel-a) bigfoot.com

3:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser