fredag, november 03, 2006

5057 ord

Det är svårt att skriva nu. Jag har inte haft någon direkt plan. Jag har ett brott. Jag har miljö och karaktärer. Jag har hittat ett flyt i språket. Jag har däremot ingen aning om vad som ska hända. Vilka som ska misstänkas och hur jag ska ro ihop det på slutet.

Jag har helt enkelt bara slängt ut en massa trådar som hänger och dinglar helt fritt i luften. Ungefär åtta sidor gick det utmärkt att kasta ut dessa trådar men nu började jag känna att jag var tvungen att ha åtminstone en röd tråd som löpte genom berättelsen. Så jag satte mig och skrev ett synopsis - i punktform steg för steg vad som ska hända genom berättelsen.
Då kunde jag fundera och stuva om och numrera styckena på ett annat sätt och få lite struktur på storyn.

Mina tre första punkter är följande:
1. Misstankar i stallet
2. Jag snokar runt
3. Brott begås.

Listan består nu av 28 punkter och slutar med en dramatisk upplösning och därmed känns allt mycket lättare.

Det svåra nu är att få det att vara en bok som riktar sig till vuxna. Det blir så otroligt lätt att fastna i ungdomboksfällan när man skriver en bok som utspelar sig bland hästmänniskor i ett stall. Det känns så banalt att skriva om ryktning och mockning och ridning - just eftersom det nästan bara finns ungdomsböcker som handlar om sånt. Jag gör mitt bästa för att inte ramla i fällan.

Hittills har jag ändå skrivit 5057 tecken ord. Tio procent klart med andra ord. Nästa vecka måste jag speeda upp tempot. Jag tror inte det blir så mycket tid att skriva i helgen. Vi måste smälta snön och kratta upp löven. Trevlig helg.

4 Comments:

Blogger Hans Persson said...

Rubriken säger "5057 ord" men längre ner i texten säger du "5057 tecken". Om det första är rätt så är det ju rätt bra, för då är du ju med marginal klar med dagens beting. Jag har knappt halva idag kvar att producera.

12:42 em  
Blogger Petra said...

Nä. Ord ska det förstårs vara. Antal tecken är en bra bit över 28 000.

Fast i allt annat jag gör räknas bara tecken så jag är lite förvirrad.

1:18 em  
Anonymous Anonym said...

Min sida: http://www.nanowrimo.org/userinfo.php?uid=130658

Har precis skakat fram 8003 ord (ja, inte alla idag förstås men nästan 4000.) Det känns fint. Och vad gäller läsbarheten kan jag trösta dig med att jag nog ligger en bra bit under 30 (har inte kollat). Fast min text är förstås tänkt att bli en barnbok. men det där med snyggt språk kan du alltid fixa sedan, nu är skriva det viktiga. och sånt som ryktning och mockning är ju faktiskt något som även vuxna i stallmiljö ägnar sig en hel massa åt... Du får väl ha lite mammor som har döttrar och ponnyer så flyttar du fokus tydligt till vuxenvärlden.

10:37 em  
Blogger Studiomannen said...

Det här kommer att bli mycket spännande.

Trevlig helg!

11:45 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser