tisdag, mars 28, 2006

Deckarfokus: Emma Vall

Sisten ut i deckarfokus är Emma Vall. Jag har mailat ett par andra deckarförfattare också som jag ännu inte fått svar ifrån. Vi får se om det kommer. Annars är här sista författarinnan som svarar på frågorna om kvinnliga hjältinnor. Längst ner i detta inlägg finns länkar till de andra sex som svarat på samma frågor.

Emma Vall är egentligen tre. Bakom pseudonymen Emma Vall döljer sig Eva Swedenmark, Maria Herngren och Annica Wennström. Tjejerna har förutom böckerna om Amanda Rönn, även skrivit ungdomdeckare om tonårstjejen Svala.

Hjältinnan Amanda Rönn är journalist och börjar som sommarvikarie på Sundsvallsposten och avancerar sedan till kulturredaktör. Böckerna utspelar sig i Sundsvall.Det finns fem böcker om Amanda; Kattjakt (1998), Änglavakt (1999), Vänskapspakt (2000), Stilla flyter ån (2001), och Slutpunkten (2003). Alla utkomna på Alfabeta förlag.

Hur kommer det sig att ni skriver deckare?

Deckare kan rymma så mycket; spänning, kärlek, miljöskildringar, relationer ... och inte minst ett försök att förstå, diskutera och ställa frågor om det samhället vi lever i.
Vi är alla sedan unga år passionerade deckarläsare och har alla tre tänkt att någon gång skulle vi själva vilja skriva en deckare.

Våra drivkrafter rör sig mellan poler som egen mörkrädsla och att i skrivandet försöka förstå samhället och oss själva, vad som gör att en människa trillar över kanten och begår ett allvarligt brott. Vi skildrar samhället när det trygga välfärdsbygget sakta förvandlas till ett mörkare mer otryggt samhälle.

Varför valde ni en kvinnlig hjältinna?

Vi vill skriva deckare som vi själva skulle velat läsa; och där finns suget efter kvinnor att identifiera sig med. När vi växte upp var deckarhjälten alltför ofta en man och en viss kategori av man som kändes ganska trött och tråkig.

Vi ville ha en kvinna som inte var blasé och cynisk, utan levande, vanlig och färgstark på samma gång.

Tror ni att valet av kvinnlig hjältinna gör er friare i erat sätt att skriva än om ni valt en manlig hjälte?

Med en kvinnlig hjältinna finns ju också chansen att ta upp könsmaktordningen i samhället. Kvinnor tvingas ofta kämpa och reflektera mer över det mesta, inte bara glida på i någon grädd-, livs- och/eller karriärfil. Det gör dem mer sammansatta och ger nog oss författare fler valmöjligheter. Det var bara självklart för oss att skildra en kvinna som brottas med de problem vi upplevt och vars känsloliv det ligger oss nära att skildra.

Hur fick ni inspiration till er senaste bok?

Vår senaste vuxendeckare Slutpunkten är en skildring av makt och maktlöshet på flera plan. Vad är tillåtet för en kvinna i vårt samhälle, hur ses kvinnor med makt ­ sådana frågor grubblar vi ofta över och denna gång förlade vi handlingen till högskolan i Sundsvall och spann en intrig kring bland andra den kvinnliga ifrågasatta rektorn.

Vi fick bland annat inspiration från ett övergrepp mot en kvinnlig chef på den arbetsplats där vi då alla tre vistades en del. Det blev så tydligt för oss vilka andra svårigheter kvinnor möter när de vill ta sin del av makten och hur snäva gränserna i verkligheten är.

Vår senaste deckare är en barndeckare som kommer i höst. Spår i snö heter den och är den första i en ny deckarserie om en flicka och en pojke. Inspirationen kom från flera håll, dels samhällsaktuella saker, och att mött yngre läsare som önskat deckare också. Innan har vi skrivit fem vuxenkriminalromaner om Amanda Rönn i Sundsvall och fyra ungdomsdeckare om Svala i Stockholm.

Vi möter och umgås en hel del med unga människor och det föder många skrividéer.. Vi läser och funderar mycket över vad som händer i samhället kring oss. Vi brottas med egna livsfrågor som påverkas av samhället vi lever i. Vi lider av den maktlöshet vi och många andra känner där vi lever i glappet mellan det samhälle vi vill ha och det samhälle vi faktiskt har omkring oss med våld, främlingsfientlighet, utseendefixering och brist på jämlikhet och jämställdhet.

Vilka egna förebilder har ni själva i ert skrivande och vilka förebilder har er hjältinna?

Våra egna förebilder är många. Kvinnliga författare som Moa Martinson, , Joyce Carol Oate systrarna Brontë, Marguerite Duras.

Inom oss alla tre kanske Pippi Långstrumps rättspatos finns. Och tron på att äventyret finns, att den onde får sitt straff och att det finns en skatt nergrävd någonstans som vi kanske kan hitta.

Våra hjältinnors förebilder? Amanda har en stark tuff mormor som är rak och inte inställsam. Annars skriver vi inte in så många referenser, kanske kan läsarna själva ana förebilder eller lägga till förebilder och inspiration från sina egna liv.

Läs mer på Emma Valls hemsida: go.to/emmavall

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Läs också:
Deckarfokus: Annika Bryn
Deckarfokus: Helena Sigander
Deckarfokus: Aino Trosell
Deckarfokus: Ann-Christin Hensher
Deckarfokus: Helene Tursten
Deckarfokus: Camilla Läckberg
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser