söndag, februari 19, 2006

Capote

OBS! Vill du se filmen Capote och inte vill veta någonting om den ska du inte läsa mer. Detta inlägg innehåller spoilers.

Philip Seymour Hoffman har äntligen fått en huvudroll. En riktigt bra också, han är nominerad till bästa manliga skådespelare för sin roll som Truman Capote i filmen Capote.

Truman Capote skrev Breakfast at Tiffanys. Jag har inte läst boken men jag har sett filmen jättemånga gånger och avgudar Holly Golightly! Truman skrev också boken In cold blood och det om skapande av den boken som filmen handlar om.

Jag gillar Philip Seymour Hoffman som skådis. Hittills har han haft lysande biroller i Boogie Nights, Almost famous, Magnolia, Talented Mr Ripley, Big Lebowski med flera och det är roligt att få se honom briljera i rollen som Truman.

Till filmen då. Truman Capote läser en artikel i tidningen om ett brutalt mord på en hel familj i Kansas. Han beslutar sig för att åka dit och intervjua familjen, polisutredarna och göra research. När mördarna tillslut hittas bestämmer han sig för att skriva en bok om en av dem, Perry Smith. Men det är bråttom. Med bara sex veckor kvar till avrättningen hjälper han dem med advokat och ser till att deras dom överklagas men bara tills en viss gräns.

Samtidigt som Capote är en omtyckt, populär, partykille i eliten av New Yorks grädda måste han brottas med dåligt samvete över att han utnyttjar Perry Smith för att få skriva sin bestseller, boken som hyllas men som inte heller kan skrivas klar förräns avrättningen är genomförd. Skapandeångest i dubbel bemärkelse kan man nog säga och boken skrivs i omgångar och för att inte förlora Perrys förtroende tvingas Capote ljuga och undanhålla honom sanningen. Tillslut blir det för mycket. Capote väljer sin bok framför att hjälpa Perry Smith....

Truman Capote: I couldn't have done anything to save them.
Harper Lee: Maybe not, Truman. But the truth is, you didn't want to
In cold blood blir Capotes sista bok. Den ges ut 1966 och han skriver inte klart någonting mer före han super ihjäl sig 1984.

Trumans författarkollega Harper Lee, spelas av Catherine Keener. Också hon jättebra i rollen och nominerad för bästa kvinnliga biroll.

Totalt fem oscarsnomineringar har filmen fått och jag ger den en mycket stark fyra. Tyvärr tappar den fart ibland men annars lysande!
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser