torsdag, oktober 27, 2005

De bästa dokusåporna...

Ja, jag är en junkie! Jag följer nästan allt!
Här är mina favoritsåpor genom tiderna:

1. Mullvaden
I särklass den mest outstanding dokusåpan som någonsin existerat. Ett gäng människor reser runt i ett land i Europa och utför uppdrag. För varje uppdrag de klarar får de massa pengar. En massa pengar som vinnaren får i slutänden. Sålunda ligger det i allas intresse att dra in så mycket pengar som möjligt men det finns ett aber...

...mitt ibland dem finns en mullvad som gör allt vad han kan för att förstöra för gruppen. Gruppens uppgift är att lista ut vem mullvaden är. Den som är mest ute och cyklar varje vecka får åka hem. Tillslut är det bara tre stycken kvar, vinnaren, förloraren och mullvaden!

Tre säsonger visades av den här fantastiska såpan där det delades ut fjädrar på slutet. Fick man en grön fjäder fick man stanna, var fjädern röd var det dags att packa väskan och åka hem.

2. Expedition Robinson
Ur-dokusåpan! Jag har inte missat ett avsnitt av denna ö-såpa (förutom de allra två första avsnitten som visades). Bästa säsongerna måste ha varit 1999 då vi fick lära känna karaktärer som Robinson-Robban och Franz Schnabel och 2002 då Charles, Leif och Antoni var med!
Det finns en bok också. Robinsonboken som Martin Mellin har skrivit tillsammans med Niklas Svensson.

3. Floorfiller
Mina drömmars dokusåpa! Kan man inte dansa själv, saknar koordinationsförmåga och tålamod, får man titta på TV. Floorfiller visas nu på trean i första säsongen. Mina favoriter är Ivan och Adena. Hoppade in i serien relativt sent. Favoritdans hittills: Lindyhop och Quickstep!

4. Amazing Race (på svenska Destination: En miljon)
Massor av par (15 stycken minst) startar i USA och tävlar sen i en kapplöpning runt jorden. Från det ena uppdraget till det andra vet de inte till vilken plats de ska åka härnäst. Oförglömliga karaktärer är Oswald and Danny och Team Guido! Den här såpan sänds på helkonstiga tider på ZTV. De ändrar sändningstiderna från vecka till vecka så det är helt hopplöst att försöka följa med. Varför inte någon av de stora kanalerna har köpt in såpan eller gjort en svensk version är oförståerligt. I USA går den för 9:onde säsongen! Läs boken Gay reality av Team Guido.

5. Top Model
Det är så intressant....hosthost...att se hur det går till....harkel, hosthost...i modevärlden! Americas Next Top Model med Tyra Banks är ungefär en miljon gånger bättre än den nordiska versionen.

6. The Apprentice
10 wannabees får provjobba hos Donald Trump. En efter en kastas ut och kvar står The Apprentice som får jobbet. Underbar såpa där man tror man har koll på förloppet, vem som gjort bort sig mest eller vem som sitter säker kvar tills man hör Donald Trumps slutord och med den ena anledningen galnare än den andra kastar han bryskt ut deltagare efter deltagare. Vem glömmer karaktärer som Omarosa?

Läs boken You're hired av första apprentice-vinnaren Bill Rancic.

7. Kvarteret
Fyra par renoverar varsin lägenhet. Fyra par grälar sinsemellan, med varandra och med sig själva. De har begränsat med pengar och resurser. För ett av paren tar pengarna slut redan andra veckan. Ett annat par fuskar och tar emot erbjudanden mot att produkter ska exponeras i tv. Kan det bli bättre? Visades bara en säsong i Sverige.

8. Club Goa
Vi buntar ihop de galnaste från alla dokusåpor och skickar dom till Indien. Sen tittar vi på när Baren-Meral bråkar med Farmen-Sebastian, när Villa Medusa-Stefan mobbas av Robinson-Zubeyde, när Big Brother-Kitty och Bachelor-Tess mot alla odds blir bästa, bästa vänner! Underbart!

9. Big Brother
Såpan som toppade andra säsongen men sen bara blir sämre och sämre! Andra säsongen gav klassisker Peter som kissade på golvet, galna Ulrika och Kitty, och Emma-Maria som blev med barn med Benjamin som sen blev ihop med Marie. Det finns så enormt många höjdpunkter från de här 100 dagarna att det är svårt att toppa det!

10. Villa Medusa
Supa i fjällen eller på beachen! Villa Medusa var den i särklasst trashigaste såpan som visats (efter Baren Alby). Bästa säsongen var när de var i Österrike med Pastorn och Stefan. Här delade man ut svarta och vita kameler till varandra.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Omarosa, ja. Hann nyligen titta lite på senaste omgången av Surreal Life i staterna. Omarosa är med där och körde samma race som i Apprentice upphöjt i tio. Kanske inte behövs tilläggas att hon inte toppade kompislistan hos de andra deltagarna.

12:09 em  
Blogger Hieronymus said...

Amazing race är outstanding. Men kul lista, Mullvaden var verkligen kanon!

12:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser