söndag, november 22, 2009

Visa mig din farm och jag ska säga dig vem du är

- Blommor är vilsamma att betrakta. De har varken känslor eller konflikter.

Det sa psykoanalysens fader Sigmund Freud när han levde i början av 1900-talet. Kanske är han en förklaring på spåren till varför det nya bondespelet på nätet, Farmville, blivit så oerhört populärt. 61 miljoner användare spelar idag Farmville och det är ett av snabbast växande spelen på nätet idag.

Ett skäl att det är så populärt är att det är enkelt, går snabbt att sätta sig in i och det går snabbt att avancera. Dessutom socialiserar man genom att hjälpa sina grannar och det finns otaliga sätt att organisera och personifiera just sin gård. Sigmund Freud som brukar kallas för psykoanalysens fader hoppar troligtvis jämfota sin grav just nu av frustration för att han inte får tycka till och ge sitt perspektiv på människorna som fastnat i Farmville. För genom att titta på hur olika människor organiserar och struktureras sina gårdar och jordbruk i Farmville kan man utkristallisera en hel del olika personligheter.

Välkommen på en freudiansk resa genom ett antal gårdar och marker. Vi börjar från början i klassisk psykoanalys och de olika utvecklingsfaserna.


Den orala fasen
En oral personlighet eller en person som fastnat i den orala fasen tänker i svart eller vitt. Han eller hon är också är fixerad vid munnen och att stoppa saker i munnen och samtidigt styrd av lustprincipen.Här ser vi en farm som kryllar av mat och härliga frukter. Här finns ingenting organiserat utan allting i en salig lustfylld röra. Innehåller dessutom lekfulla detaljer som ansiktet i åkern. Det här är din Farmvillegranne som alltid skickar de senaste nyheterna till dig och som gärna kräver gåvor tillbaka och inte drar sig för att berätta exakt vad den vill ha.

Orala personer är lättstötta, känner misstro och har tomhetskänslor.


Den anala fasen
I den anala fasen läggs stor kraft på att visa att man kan själv. En person som fått en fixering i den anala fasen är överdrivet ordentlig och regelstyrd.Den här farmägaren har ett överdrivet behov av att sortera och kategorisera. Alla djur står i spikraka rader och alla trädsorter för sig i närmast militärisk disciplin. Behovet av att framträda i sin överlägsenhet visas genom de enorma och påkostade hus personen har införskaffat.

Anala personer är oftast snåla, ospontanta och har starka dominansbehov.


Den falliska fasen (Elektra- och Oidipuskomplexet)
En person i den falliska fasen upptäcker att det finns andra människor utanför sig själv som man kan bli kära i. Till en början är det ens egen mamma eller pappa. Det är här Oidipus- och Elektrakomplexen inträffar när pojken vill gifta sig med sin egen mamma och flickan med sin pappa.


Den här farmens ägare samlar på övergivna djur och visar tydligt att hon är kvinna genom att välja rosa och lila växter och staket och vill identifiera sig med sin mamma och gärna gifta sig med sin pappa. Gången in till husen i mitten är inte rak utan oregelbundet snirklande och kan tyda på ett behov av att inte följa mallen. I den här fasen njuter personen ofta av att stå i centrum och det visar hon tydligen genom att placera alla byggnader i mitten av spelplanen.

Personer som fastnat i den falliska fasen är exhibitionistiska och blir ofta våldsamma och kriminella.


Den latenta fasen
En person i den latenta fasen befinner sig i en viloperiod enligt Freud. Istället för att vända sig inåt är personen social och utåtriktad.Här ses en typisk farmägare i den latenta fasen. Han eller hon har helt enkelt övergivit sin farm för andra sociala aktiviteter. Här är det vissna växter och övermogna träd. Helt enkelt bortglömt.


Den genitala fasen
I den här fasen sprudlar sexualiteten och äkta kärlek men om personen inte får möjlighet att utforska och experimentera kan driften omvandlas till energi för t ex konst, religion, produktion eller vetenskap.I den här fasen raggas det med andra ord en hel del. Den här farmägaren har helt sonika förenklat den proceduren genom att stänga in sina besökare så att de inte tar sig någonstans. Dessutom med hårda, spetsiga staket. Freud jublar i sin grav.


Upprepningstvånget
Olösta problem i de olika faserna tenderar att hela tiden upprepas genom livet. Freud kallar det upprepningstvånget.I Farmville kan det ta sig i uttryck i ett slags upprepning av själva upprepningstvånget. Här har farmägaren försökt så ett stjärnmönster.


Religion som neuros
Enligt Freud är religiösa människor skuldmedvetna och en sund människa har inget behov av en gud.Här ser vi en ambitiös farmägare som valt att bygga upp en version av den medeltida bilden av örtagården, platsen för vila och stillhet i paradiset. Häckar och trädgårdar i strikta kvarter. Freud skulle bryskt avvisat den här ägaren som omogen och drabbad av den kollektiva neurosen, religionen, där överjaget ersatts av ett högre väsen.

Hur ser din farm ut?

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Olivia said...

Ha ha, en finfin analys! Jag vet dock inte vilken fas jag själv tillhör. Min farm är liksom mitt liv lite slarvig och drabbad av ADHD, men samtidigt ganska mysig och hemtrevlig. Just nu odlas det mest lavendel eftersom det är så lila och fint. Jag håller på att spara pengar till alla fina julgrejer som jag hoppas ska komma. Jag gjorde mig av med några av katterna för jag tyckte att sex var för många även om det var lite komiskt att placera dem bland ankorna eller hönsen.
Farmville tar upp alldeles för mycket av min tid!

2:01 fm  
Anonymous Ninni said...

Personligen kan jag inte placera mig själv, eftersom jag är en blandning mellan total ordning och total kaos. Men hela grejen känns vettig. Förutom instängningsgrejen som man bara gör för att alla zynga spel har en rejäl bugg, fastnar gubbarna så gör de sakerna ändå; alltså sparar man tid. Plus att spelet tenderar till att lagga mindre.
Jag kör på instängningsmetoden.

6:40 fm  
Blogger Lena Laserhjärna said...

Härlig läsning!

Har tänkt en del på det där när jag har snurrat runt på alla farmer de senaste månaderna. Skönt att det finns människor med kreativt rörligt intellekt som sätter ord på det.

Vi är inte vad vi äter, vi är vad vi skapar.

3:50 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser