onsdag, februari 04, 2009

Om det så skulle kosta mig livet

För ett och ett halvt år sedan skrevs Margaretha Sturesson ut från den psykiatriska klinik där hon hamnat efter att försökt ta sitt liv efter att ha blivit nedbruten av sekten Kingdom Center där hon varit medlem i sexton år. Margaretha och hennes familj hade tidigt engagerat sig i svenska kyrkan men blev nyfikna på Kingdom Center när de såg det sociala arbetet som frikyrkoförsamlingen ägnade sig åt och de kände att de kunde göra nytta. Att tron fick betydelse och blev satt i ett sammanhang.

Rätt snabbt var de fast i församlingens grepp. De bodde i ett hus ägt av församlingen, barnen gick i församlingsskolan och Margaretha var själv anställd där. Att bryta upp var inte lätt och de blev allt mer isolerade. Pastorn i församlingen blev också allt mer frustrerad över de framgångar som han påstod gud lovat dem inte slog in. Han menade på att det fanns demoner i församlingen som måste utdrivas och en av dem som bar på dessa var Margaretha.

Margaretha bröts ner totalt. Hon utsattes för våldsamma demonutdrivningar, församlingsmedlemmarna förbjöds titta på henne och hon fick själv ta på sig hela skulden för att inte församlingen var tillräckligt framgångsrik. Tillslut hamnade hon på psyket efter att ha försökt ta sitt liv.

Om allt detta och vägen tillbaka handlar Margaretha Sturessons bok Om det så skulle kosta mig livet som släpptes förra veckan. En av vinterns kanske mest spännande böcker.

Läs mer:
- En avhoppares berättelse. Intevju i HD.
- Hon såg bara en utväg från sekten - att dö. DN.
- Hon har sett Kingdom Center inifrån. Världen idag.

- Läs om boken på www.bok.nu
- Läs om boken på www.bokrecension.se

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous LARZ GUSTAFSSON said...

Jag är alltid skeptisk till denna typ av berättelser.

9:47 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser