torsdag, april 19, 2007

Bra trädgårdsböcker

Har tillbringat de senaste dagarna i trädgården. Här har krattats och räfsats och planterats och såtts. Mycket inspiration hittar vi i våra trädgårdsböcker. Vi har en drös. Man kan aldrig få för många, eller hur!

Hjälp, jag är med trädgård av Helena Helsing Mork och Annette Blåberg är en jättefin ringbunden utgåva med extra stadiga plastiga sidor som tål lite jord och mylla och som månad för månad går igenom vad som behövs göra, vad som kan planteras och vad man ska tänka på. Illustrationerna av Annette Blåberg är jättefina och man känner sig verkligen inspirerad. Boken finns bland annat att köpa på Stockhome och på Designtorget.


Beskärning - Trädgårdsexpertens bästa råd & tips av Richard Bird
Mycket pedagogisk och lästtläst bok med tydliga bilder och ritningar. Upplagd med frågor och svar och steg-för-steg-ritningar. En bok som man med fördel har med sig ut i trädgården. Den är billig och enkel och man behöver inte vara rädd för jord i den. Ändå känns den rätt påkostad med vackra bilder och avancerade teckningar. Mycket blom- och fruktporr. Närbilder på äpplen och druvor och sånt.


Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht m.fl
Den här boken är ovanståendes raka motsats. Den är häftad och känns klumpig att använda. Den innehåller inte ett enda fotografi utan bara enfärgade grönvita skisser som stundom inte är särskilt tydliga. Den funkar som faktakälla.


Latmansträdgården av Kerstin Engstrand
En bok som utlovar enkla tricks för den ovane trädgårdsmästaren och den som inte vill lägga så mycket tid i sin trädgård. Den ger bra och praktiska tips på hur man t ex får sin gräsmattekant att vara rak utan att lägga ner allt för mycket jobb, tips på växter som inte kräver särskilt mycket skötsel och hur man på ett enkelt sätt blir av med ogräset. Trots att den är fin och praktisk blir jag inte särskilt inspirerad vilket är tråkigt. Något saknas, jag vet inte riktigt vad.


Vår trädgårdsbok av Christel Kvant och Inger Palmstierna
Stor och tung bok på över femhundra sidor. Inte särskilt vettigt strukturerad eller bläddervänlig men om man vet vad man söker finns där massor av bra tips men den är inte särskilt lättanvänd. Vem orkar dra fram och bläddra i en bok tyngre än bibeln när man vill kolla hur krusbärsbusken ska klippas?
Däremot är den toppen att läsa i kvällen innan för den innehåller verkligen allt!Trädgårdsdesign för alla av Kerstin Engstrand
Här är kungen av inspirationsböcker för trädgården. Här samlas hängande soffor, glastak i olika fälter, gardiner och tyger, beduintält och annat spännande att influeras av och som kanske inte alltid passar i våra svenska trädgårdar. Här finns massor av inspireras av och bilderna är underbara. Kanske är den inte alltid superrealistisk. Jag skulle gärna ha en hängande soffan mellan några björkar eller en soffgrupp i ena hörnet. Altanen på bokens framsida är ljuvlig men kanske inte praktisk i vårt klimat. Sol, regn, sol, regn, sol, regn.Beskärning i trädgården av Björg A. Raybo och Odd Lövmo
Det här är också en ganska trevlig bok om beskärning i trädgården. Lite tunn och inte lika utförlig som den översta men i samma stil ungefär. Praktiskt och jordnära med familjära bilder med barn som klättrar i träd och morfar som beskär buskarna.

Bilder på hur fint det blev i vår trädgård hittar du i min andra blogg: Ett annat hus.

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Studiomannen said...

När till och med jag, som faktiskt kräks på trädgårdsarbete suktar efter egen skörd måste boken som orsakar det vara bra.

Det är den också!

Anna Pavord - "Nya köksträdgården"

10:02 em  
Anonymous Anonym said...

Bilder i all ära, men Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht är den bok som ger mest kunskap och används av yrkesfolk. Boken är också rättad efter svenska förhållanden, klart den bästa av beskärningsböcker om man är ute efter kunskap och utan kunskap ska man låta bli sekatör och såg :-))

9:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser