fredag, augusti 31, 2007

Veckans bokfemma!

Malin uppmanar klurigt att presentera sig själv i form av fackböcker. Uppmaningen lyder:

Veckans tema är facklitteratur. Nämn 5 böcker som säger något om dig själv, vem du är och vad du gör på fritiden mer än läser.

Here we go:

Husets ABC, husägarens bibel. Här står allt om med vilken färg man ska måla, varför det är imma på insidan av fönsterrutorna, vad man gör om det blir stopp i avloppet, hur man byter en förstörd bräda eller hur man lagar trappan. Ovärderlig bok som borde finnas i alla husägares hem.



Sally Swifts Ett med hästen (och för all del, även Centrerad ridning) som tar upp hur man på bästa sätt kommunicerar och förenklar för hästen när den ska kånka runt på dig och samtidigt utföra ganska avancerade och gymnastiska rörelser. Toppenbok för kroppsmedvetenheten hos ryttaren.


Att föda av Gudrun Pascal Abascal som ligger på nattduksbordet och väntar på att jag med pigga och vakna ögon ska läsa den!


World Class Reining - en bok om världens roligaste sport - reining och som visar hur de allra bästa ekipagen nått toppen.

My ox is broken! Den nördigaste boken jag läst i hela mitt liv skrev jag i mars - men den går igenom de nio första säsongerna av min favoritdokusåpa Amazing Race! Jag är ganska galen i dokusåpor överlag och helst rese - eller äventyrssåpor som gamla klassikern 69graderNord, Mullvaden, Camp Molloy och Expedition Robinson. Ser mycket fram emot Peking Express där deltagarna ska ta sig från Moskva till Peking på en euro om dagen.

Etiketter:

33 gratispocketar

33 gratispocketar kunde man ha plockat på sig i sommar om man köpt varenda tidning som gick på alla erbjudanden om "sommarpocket", "pocket på köpet", "få sommarläsning", "gratis bok på köpet" eller "Xxxxx-tidningen bjuder på en pocket". Marknaden för gratisböcker med tidningar har fullkomligt exploderat skriver Svensk Bokhandel i augustinumret.

11 av ovanstående böcker var lite äldre titlar som följde med Expressen, men annars var det relativt nya titlar hos de flesta. T ex Djävulen bär Prada med tidningen Glamour, Underbar och älskad av alla med Femina eller Jessica Jungs saknad med Damernas värld.

Pocketförläggarna rasar och tycker det är ovälkommen konkurrens, men även förlagen tyckte det blev för mycket. Norstedts säger bland annat att det inte blir lika många titlar nästa sommar.

Här är hela listan:

Allas
Björn Hellberg specialtryckt novell/pocket
Maria Enestam - Officern i garaget

Amelia
Liza Marklund - Den röda vargen

Café
Roslund/Hellström - Box 21

Damernas Värld
Elisabeth Gilek - Jessica Jungs saknad

Elle
Michael Connelly - Fällan

ETC
Max Barry - Jennifer staten

Expressen
Åsa Larsson - Solstorm
Marie Jungstedt - Den du inte ser
Marie Jungstedt - I denna stilla natt
Marie Hermansson - Ett oskrivet blad
Marie Hermansson - Hembiträdet
Minette Walters - Iskällaren
Minette Walters - Skulptrisen
Nora Roberts - Bäddat för mord
Håkan Nesser - Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Agatha Christie - Mordet i prästgården
Michael Robothan - Förlorad

Femina
Martina Haag - Underbar och älskad av alla

Fitness Magazine
Fredrik Paulún - Paulúns näringslära

Glamour
Lauren Weisberger - Djävulen bär Prada

Hemmets Veckotidning
Alexander McCall Smith - Himmelska förbindelser

Hennes
Elisabeth Andersson - På andra sidan Venus

Hus & Hem:
Agatha Christie - Dolken från Tunis

Laura
Lolly Winston - Brustna Hjärtans Café

M magazine
Margareta Strömstedt - Natten innan de hängde Ruth Ellis

Må Bra
Marian Keyes - Tankar från sängkanten
Anna Gavalda - Jag älskade honom

PS
Per Narkoskin - Nyttan av att tala högt med sig själv

Tara
Åsa Larsson - Det blod som spillts

Tidningen Vi
Viveca Lärn - Kvinnan som var en fyr

Topphälsa
Karen Kingston - Rensa röran med Feng Shui

Året Runt
Helene Tursten - Nattrond

torsdag, augusti 30, 2007

AdLibris 10 år - firar med att dela ut gratis pocket


Tack AdLibris för gratisboken
och grattis på tio-årsdagen!


AdLibris firar sitt tio-årsjubileum genom att dela ut 100 000 exemplar av Klas Östergrens bok Fantomerna. Boken beställs på www.adlibris.com/gratispocket och det är först till kvarn som gäller.
I början av it-eran jobbade jag som redaktör på Postens marknadsplats Torget och jag minns när vi anslöt AdLibris till oss. Då var de en ytte-plutt-bokhandel som knappt hade råd att annonsera och vi var jättesnälla mot dem och tipsade om deras böcker stort hela tiden.

Jag minns också bland de första gångerna de var på Bokmässan. De hade en jätteliten monter och delade ut hemmakopierade flygblad till alla som ville. Jag stannade till och berättade att jag alltid handlade böcker hos dem och tjejerna som stod i montern (som var samma tjejer som packade böcker, sorterade, svarade i telefon och gjorde allt) blev jätteglada.

Det var som den lilla personliga servicebokhandeln fast på nätet. Personligt tilltal, mysigt, vänligt, varmt. De senaste åren på bokmässan har AdLibris haft gigantiska montrar, inhyrd personal och hur mycket marknadsföring som helst och nu är de redan tio år fyllda.

Och jag, jag har börjat handla mina nätböcker på lilla, personliga Ugglan istället.

Etiketter:

onsdag, augusti 29, 2007

Prenumerera på blogginläggstips från mig!

Jag har precis bytt från Bloglines RSS-läsare till Google Reader. I den finns en funktion som heter "share item". Genom att klicka på den när jag läser ett riktigt bra blogginlägg hos någon av de 125 bloggar jag följer, kan jag dela med mig till andra som jag också tycker ska läsa detta inlägg. Kanske för det är extra intressant, någon nyhet, spännande eller roligt.

Dessa "shared items" samlas på en egen sida som naturligtvis har en egen RSS-feed som man kan prenumerera på, så om du kontinuerligt vill läsa enstaka spännande inlägg från andra bloggar som jag tipsar om ska du peta in den här RSS-feeden i din läsare.

Eftersom jag mest läser bokbloggar lovar jag att det blir många bokbloggstips!

Och vad tusan är en RSS-läsare? Jo, det har Lotten förklarat så bra). I

Etiketter:

Gerillamarknadsföring?



Det här låg i brevlådan igår när jag kom hem! Det står:

"Att vara god är svårare än att vara ond"
- Ur Amberville!

Lite läskigt. Som om någon försöker övertyga mig om att läsa boken så här efter att ha skrivit att jag var skeptisk i helgen. Läste dom blogginlägget och beslöt sig för att pusha lite extra? Är det någon som står och kikar in genom fönstret nu och kollar ifall jag läser?

Sen såg jag att även Hans hade fått en i brevlådan så då blev jag lite lugnare! :-)

UPPDATERAT: Även Lise och Sara har fått tändare. Och Micke har sett en röd pickup som verkar misstänkt! Mystiken tätnar!

Etiketter:

tisdag, augusti 28, 2007

Nytt bokmagasin i höst

På TV4+ kommer Camilla Läckberg och Denise Rudberg husera i höst i ett nytt bokmagasin som börjar sändas i november. Bland annat ska de båda coacha en debutant hela vägen från skrivandet till publicering. Spännande.

Mer Camilla Läckberg blir det också i SVT då sändingstiderna för Predikanten och Isprinsessan är klara. Första delen av Isprinsessan visas på ettan den 2 november kl 21.00 och andra delen den 19 november samma tid. Predikanten visas 16 november och 23 november klockan 21.00! Bänka sig ska man!

Etiketter: ,

måndag, augusti 27, 2007

Glöm inte Boksök!

Den här bloggens besökare ligger stadigt på ett par hundra om dagen - däremot är det tyvärr inte lika många som besöker Boksök.


Boksök kan man se vad andra bloggar om böcker och bokrelaterad. Boksök söker i 175 svenska bloggar som aktivt uppdateras med boknyheter, författarinfo, recensioner och annat bokrelaterat. En del omfattande avslutade bokbloggar finns också med. Vilka dom är hittar du här.

Vill du vara med du också? Du måste ha en aktiv blogg och skriva relativt ofta om böcker. Maila mig så lägger jag in dig, adressen är enannansida(snabel-a)gmail.com.

Etiketter:

lördag, augusti 25, 2007

Kluven till Amberville

Började på det som kallats en unik svenska debut, Amberville, av Tim Davys och känner mig jäkligt kluven. Jag tror det kanske är jävligt bra men kräver vaken hjärna och intellekt. Boken kommer inte ut förräns i oktober i två versioner. En illustrerad och en inte. Tim Davys är också en pseudonym och redan nu kan man väl börja spekulera i vem som skrivit.

Det handlar om massa abstrakta mysdjur som riskerar att bli upphämtade till ovisshet av Chaufförerna. Ni hör ju! Antingen är författaren på droger eller så är han ett geni. Jag vill inte döma ut den helt än!

Kan inte ta ställning just nu då jag har arbetsdagar på 10-12 timmar och är trött som en gnu på kvällarna så jag bombar hjärnan med Känd till 4% istället som är mer på min intellektuella kvällsnivå just nu.

Men, men jag ska inte lägga bort den än. Ska ge den ett nytt försök i helgen eller nästa när jag är lite piggare!

Etiketter:

FLN - störst på 80-talet!

Bokhora skriver om 80-talsböcker och genrén som dominerade då var ju FNL-böckerna. FNL står för flärd, njutning och lidelse. Eller om man vill förälskelse, nöje och lyx.

Tänk Sidney Sheldon, Jackie Collins eller Judith Krantz!

Tänk Klassträffen, Tracys hämd, Hollywoodfruar!

Det är lätt att förstå varför genren var störst på åttiotalet. Det var håret, axelvaddarna, yuppiekulturen, Dynastin på TV. Kolla bara kitch-omslagen här intill. FNL-böcker har mycket av allt, oändlig lyx, svartsjuka, passion, vänskap, otrohet och hämd.

Vad hände egentligen med de där böckerna? Den mer jordnära chic lit'en tog över helt. Bort med de där ursnygga brudarna som fick allt de pekade på och som var så vackra att männen föll som furor vart dom än gick och som vältrade sig i kärlek och lyx. In istället med Bridget Jones, valkar, bantning och stillsamt trånande efter Mr Darcy.

Mistrals dotter var en sån där favorit av Judith Krantz gick också som tv-serie med Stefanie Powers och Stacy Keach i huvudrollerna. Den handlade om Maggy Lunel, en rödhårig yrhätta som kommer till Paris, blir avmålad av den kände konstnären Julien Mistral som naturligtvis även förför henne men Julien gifter sig med en rik kvinna som kan försörja han måleri. Maggy blir jättekänd och hyllad modell och gifter sig så småningom med en annan och får en dotter som heter Teddy som träffar konstnären Mistral och ja...ni kan räkna ut vad som händer själva. Svinbra var det då i alla fall. Både boken och tv-serien.

En av mina favoriter var Klassträffen av Rona Jaffe är en underbar bok som jag lånade från mammas bokhylla och läste flera gånger i tonåren. Den handlar om de fyra tjejerna Emily, Annabel, Chris och Daphne som gått på college tillsammans på femtiotalet och som träffas igen på en klassträff.

De fyra är ganska olika karaktärer och boken handlar om deras collegetid på tjejcolleget Radcliffe och spaningar efter lämpliga män på Harward som ligger precis bredvid.

Som upplagt för alla ingredienser i en riktigt bra FNL-bok. Kärlek, oskuld, lyx, flärd, svartsjuka, passion, you name it. Det finns även en uppföljare, Efter klassträffen.

Nu verkar det som om Klassträffen ändå inte håller måttet. En av bokhororna har precis läst om den och dissar den hårt. Mental note to self alltså: Läs inte om Klassträffen!!!

Blir du trots allt sugen på att läsa så kryllar det av de här böckerna på Tradera.

Om du känner igen detta inlägg beror det på att jag plankat och snott från mig själv från 4 juli förra året - recycling - eller favorit i repris? :-)

Etiketter:

fredag, augusti 24, 2007

Vad Gwen säger om ondulering!

Malin hittade ett gammalt inlägg om Gwens bok för hemmet och undrar vad det står om ondulering av hår. Självklart slår jag upp "hår" i Gwens bok och läser på.

För er som inte hängt med är Gwens bok för hemmet en underbar liten samling husmorstips från 1907 i vilken vi får lära oss en massa matnyttiga och sedelärande tips för hur man blir en god husfru.

Nu står det dock ingenting om ondulera håret men väl om vågning och kallkrusning. Ondulera betyder ju som bekant "att lägga håret i vågor".

Att våga håret innebär för Gwen att krusa håret med ett varmt järn och hon konstaterar barskt att det är riktigt skadligt. Däremot har hon några tips om man nu ändå ska ge sig på det hela.

Hemligheten ligger i att alternerande rulla tången bakåt och framåt och i att den under bränningen oupphörligt öppnas och slutes, så att vågningen icke får den för artificiella lockar karkateristiska knyckigheten.

Att kallkrusa håret innebär att lägga upp håret på papiljotter. Här pekar Gwen på att det är viktigt att lägga upp hela håret och inte bara en del.

Vi vilja här passa på tillfälle att påpeka hurusom det ser ganska underligt ut, när främre delen af hufvudet är vackert vågig under det nacken är fullkomligt rak. Det är med hårkrusning som med många andra saker: Allt eller inget!

Etiketter:

torsdag, augusti 23, 2007

Snabba cash av Jens Lapidus

Jens Lapidus börjad skriva Snabba cash när han jobbade som tingsnotarie på Sollentuna tingsrätt. Han är i dag affärsjurist på Mannheimer Swartling advokatbyrå. Bara ett stenkast från Stureplan och Kungsgatan där större delen av Snabba cash utspelar sig. Boken handlar framförallt om kokain på innekrogarna och i Stockholms undre värld och vi får följa tre olika killar som på olika sätt alla är knutna till varandra via kokainet.

Den är lång men snabb. Den har ett kort och kärnfullt språk som jag kom in i på en gång. Utan språket hade boken inte känts lika äkta. I like!

Framförallt gillar jag att språket skiftar karaktär efter vilken av huvudrollsfigurerna som det handlar om, eller inbillar jag mig?
Jag gillar kontrasterna. Hos JW är det omsorgen om sin syster, hur han å ena sidan söker hjälp hos poliserna - å andra sidan flyr dom som pesten! Hos Mrado är det våldsamheten, hårdheten kontra sin relation till sin dotter. Hos Jorge är det hans känsla av att vara rymningskungen, latinokungen som ständigt är på flykt. Alla karaktärer känns äkta utan att bli stereotypa.

Boken finns i pocket överallt. Ligger fyra på försäljningslistan. Köp och läs nu!

Läs vad andra bloggar skriver om Snabba cash!

Etiketter:

tisdag, augusti 21, 2007

The Hoax

Clifford Irving är författaren som lyckades lura halva förlagsvärlden att han var just den utvalda att skriva den hemliga företagsmannen Howard Hughes självbiografi. Så var dock inte fallet. Han lyckades skriva boken och få den publicerad innan allt avslöjades att det var en bluff.

Igår visades förhandsvisningen av filmen The Hoax som handlar om precis detta. Richard Gere spelar Clifford Irving och det är roligt att för en gång skull få se Richard Gere's skådespelartalanger, tycker mest att han bara får vara snygg och fånig annars, och han är jävligt bra!

Lasse Hallström har regisserat.

Filmen får en stark fyra av mig. Se trailern här!

Etiketter:

lördag, augusti 18, 2007

Jonas Gardell - bäst på webben


Läser hos Hans att Jonas Gardell utsetts till Årets e-kändis av PC för Alla och att hans webbsida räknas som den bästa kändissidan på nätet. PC för Alla har utsett de 50 bästa kändissajterna. Kriteriet är att den ska uppdateras ofta, inte kännas kommersiell och att kändisen ska vara aktiv själv.

Jonas Gardells sida har allt detta, inklusive blogg/dagbok men den saknar RSS-flöde, möjligheter att kommentera inlägg direkt. Känns lite tidigt 2000-tal. Annars är den fin! Mycket bilder och goodies för fansen.

Tvåa på listan är Babben Larsson och trea kommer Camilla Läckberg.

I övrigt är det tunnsått med författare på listan.

- Se hela listan här

Etiketter: ,

fredag, augusti 17, 2007

Tusen!

Det här mina vänner, är den här bloggens inlägg nummer:



Jubel och fanfarer! Jag bjuder på virtuell champagne dagen lång. Gratulationer, hälsningar och presenter kan lämnas i närmaste kommentarsfält som håller öppet hus hela dagen.

Bokbloggen startade 8 augusti 2005 och har till dags datum haft 137 144 unika besökare. Genomsnittsbesök per dag är 175. En liten nedgång under sommaren, men det får det bli ändring på!

Skål!

PS: En annan sida som personlig dagbok startade i april 1997! Hemsidan har funnits sen oktober 1995!

Etiketter:

torsdag, augusti 16, 2007

3 x Elvis!

Idag är det 30 år sedan Elvis Presley - the King - dog och vad passar bättre än att tipsa om tre Elvis-relaterade aktuella böcker.

Pek-Elvis kom i våras och är en jättesöt lite pekbok där rockiga föräldrar kan lära sina telningar allt om Elvis-skorna, Elvis-gitarren eller Elvis-frisyren! Ett måste för alla rock-parents där ute! Boken är skapad/ritad av Lars Steiner som också gjort boken Pek-bibel.


Junk, handlar om Åke Berg som tröttnat på rocksvängen och nu ska spela Elvis i Norrland. Boken är skriven av Olle Svalander, alias Mats Hård som kom med bloggboken Konsten att förlora häromåret.





Elvis och jag är Priscilla Presleys bok om sitt liv med Elvis. Den är rätt gammal och verkar bara finnas på Amazon (engelsk version) eller i Antikvariat! Jag läste den för hundra år sedan och tyckte den var väldigt bra.

Underbar och älskad av alla

Jag hade fribiljetter till förhandsvisningen av Martina Haag och Hannes Holms nya film Underbar och älskad av alla igår men var alldeles för trött och sliten så jag orkade inte. Prioriterade istället ett härligt bad istället med badskum och Jens Lapidus Snabba cash. Har inte så mycket kvar nu, kanske 100 sidor (boken är tjock!) och den är fasligt bra faktiskt! Kanske, kanske topp tre i år!

Nåväl, min kära vän Hanna var i alla fall där och gav en snabbrapport:

"Söt feelgoodfilm med väldigt mycket svenska skådisar och kändisar. "

Läs hela Hannas recension här!

Etiketter: ,

onsdag, augusti 15, 2007

Smuts av Katarina Wennstam

Det är dags att få ändan ur och recensera en hög med böcker som blivit liggande. Katarina Wennstams Smuts läste jag någongång februari (!).

Katarina Wennstam har tidigare skrivit om samhällets syn på våldtäkter och sexbrott i de uppmärksammade Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman.

Smuts är hennes första skönlittera roman och handlingen kretsar kring samma ämnen. Pappa Jonas är utåt en framgångsrik man med familj och barn och duktig advokat. Hans fru är i chefsposition på TV. Men bakom fasaden finns pappa Jonas som säger att han jobbar över men istället köper sex av trafickingoffer och som inte kan sluta. En balansgång som bara kan sluta på ett enda sätt.... Samtidigt har deras dotter Emma, 14 år, precis upptäckt sexualiteten och den makt det innebär för henne att spela på den - men det känns skämmigt, varför? Den bihistorien kunde ha gett boken ett bra motsatsförhållande men jag tycker storyn känns onödig.

Plotten är rätt förutsägbar men det gör inte så mycket. Det kunde bli riktigt bra men det suger aldrig riktigt tag i en. Jag blir aldrig riktigt så där illa berörd som man vill bli när man läser en sån här bok. Det är hemskt och det är jobbigt fast lite blasé. Man vet redan från början hur det kommer att hända. Det läskiga är att jag tror boken är väldigt realistisk och att sånt här förekommer i mycket större utsträckning än vad vi själva tror. Beskrivningarna av hur domstolarna och polisen skyddar de "stackars torskarna" är jäkligt skrämmande.

Summa summarum: Jag tycker Katarina Wennstam slarvar bort storyn! Det kunde varit bättre.

Etiketter:

tisdag, augusti 14, 2007

Favorit-Astrid

Jag plockar upp en gammal bokfemma från Malin! Favorit-Astrid Lindgren! Astrids produktion är ju så enorm men jag ska se om jag inte kan plocka ut fem favoriter!

1. Sunnanäng
Sunnanäng är historien om två barn som tvingas gå flera mil i snöstorm till storbonden för att mjölka kor och tillbaka och endast får en brödbit att äta per dag och som det är allmänt eländigt och synd om. En dag hittar de en öppning i ett staket, en grind som står på glänt och när de går in där så är det sommar, barn leker i gräset, de får mat av en snäll kvinna och allt är frid och fröjd. Det är Sunnanäng och grinden dit får aldrig får stängas för då kommer man aldrig in och ut mer....

2. Gullpian, Peter och Petra, Mirabell och Prinsessan som inte ville leka m.fl
En annan av Astrid kortare berättelser är den om Gullpian! Den handlar om Eva vars mamma är sjuk och tvingas bo med sina två elaka mostrar och sin hemska kusin Berit. Den enda glädje Eva har är hennes docka Gullpian. Petra och Petra handlar om två små barn från småfolket som en pojke träffar på skridskobanan, Mirabell om ett frö som blir en docka och Prinsessan som inte ville leka om en flicka som har allt utom fantasi! Flera av böckerna finns i samlingen Salikons rosor.

3. Saltkråkan
Kanske gillar jag Saltkråkan bäst på grund av den fantastiska tv-serien som gjordes på 60-talet. Den har verkligen blivit en underbar klassiker! Här kan man se ett klipp.



4. Madicken
Margareta Engström, a k a Madicken, och hennes äventyr med lillasyster Lisabeth gillar jag för den är så väsenskild från allt annat Astrid Lindgren skrivit. Jo, faktiskt. För det mesta handlar om Astrids böcker om fattiga och vanliga barn på landet (Emil, Bullerbyn, Saltkråkan, Rasmus, Lotta m.fl) eller om övernaturliga och påhittiga fantastiska sagor (Ronja, Pippi, Karlsson på taket, Mio, Lejonhjärta m.fl). Madicken är en lagom bortskämd rikemansunge som bor på fantastiska Junibacken med en piga (Alva) och sin redaktör till pappa och förnäma men vackra mamma. Linus-Ida kommer och sköter tvätten och i grannhuset bor fattiga familjen Nilsson. Bra skildrade kontraster tycker jag och så kommer det sköna citatet "Pilutta dig" från Madicken-böckerna.

5. Emil
Sist men inte minst Emil i Lönneberga. Läste både böckerna och såg tv-serien som barn men mest minns jag Emil från mina LP-skivor jag hade med alla berättelser och sånger. Mina favoriter är nog när Emil hissar upp Ida i flaggstången eller när Emil går på auktion i Backkorva.
Favoritlåten är den som Lina sjunger: "Flickan sa si så här, kom och kom och håll mig kär, vårens tid är så kort, snart den vissnar bort. Men nu står jag i blom, kärlek kom och kom, blomningstid förgås så fort...och så vidare"

Etiketter: ,

söndag, augusti 12, 2007

På bio snart

SF's hemsida finns både Tauterad torso och Underbar och älskad av alla som trailers.


Helene Turstens deckare har premiär den 17 augusti och Martina Haags den 24:e. Den senare ska jag se på förhandsvisning på onsdag!

Etiketter:

lördag, augusti 11, 2007

På läslistan just nu!

Semestern tunnade ut högen rätt rejält men nu har brevlådan varit full ett par dagar i rad. En rad bokleveranser har levererats! Så här ser listan ut just nu. Liten men naggande god.

Etiketter:

onsdag, augusti 08, 2007

Göran Greider läser chic lit!

I Aftonbladet i måndags recenserar kultursnubben, chefredaktören, poeten och journalisten Göran Greider en radda chic lit böcker som Babbeldrottningen, Ex-häxorna, Är det någon där?, Sängläge och Mannen i mina drömmar för att nämna några.

Tycker väl inte riktigt att Curtis Sittenfelds Mannen i mina drömmar kvalar in som chic lit men må så vara. Greider skriver i alla fall ganska intressant om chic lit som produktplaceringensfenomen och stödjare av det globala handelskapitalet. Yadayada eller stämmer det?

Läs själva!

Etiketter:

tisdag, augusti 07, 2007

Bloggträff på Bokmässan?

Visst vill vi träffas i år igen? Jag finns där från onsdag till fredag, ev kan jag stanna till lördag förmiddag.

Enligt traditionen har jag föreslagit torsdagen 27 september på Gyllene Prag i Göteborg med efterföljande utgång på Park. En räkmacke-lunch i Gothias Skybar borde vi också hinna med. Fredag kanske? Kom med förslag!

Anmäl intresse här!

Etiketter:

Blogg-addicted?

Har jag blivit bloggberoende?

Igår kväll precis innan jag skulle somna, eller om jag faktiskt redan halvsov, kom jag på värsta bästa blogginlägget jag skulle göra här idag. Det handlade om en versus-thing mellan två olika genrér av böcker. Det hade något med jobb vs privatliv att göra och jag hade flera olika bokförslag och tips att skriva om. Jag formulerade inledningen och hur hela inlägget skulle läggas upp och tänkte att det kommer bli superbra.

Nu är alla goda tankar och idéer som bortblåsta. Jag har verkligen ingen aning om vilka böcker jag tänkte på i natt. Är detta, att jag börjat drömma om blogginlägg, ett tecken på bereoende? Testet säger dock att jag bara är det till 48%. Hur beroende är du?

48%How Addicted to Blogging Are You?

Etiketter:

måndag, augusti 06, 2007

Nytt i augusti

Det man kan glädjas åt så här när semestern är slut är att det kommer massa nya böcker redan nu i augusti. I dagarna släpps till exempel den tredje i raden på svenska om shopoholicen Rebecka Bloomwood. Den tar vid direkt efter den senaste och heter En shopoholic säger ja. På chic lit-fronten kommer också Jane Greens nya I dina kläder redan imorgon.

Liza Marklunds nya deckare Livstid går redan att förbeställa hos bokhandlarna på nätet. Blixtsnabbt kom uppföljaren till Nobels testamente. Den här fortsätter direkt på med att Annika Bengtsson åtalas för mordbrand.

På ungdomssidan fastnar i alla fall jag för Randa Abdel-Fattahs bok Tio saker jag hatar med mig själv som handlar om Jamilah som försöker dölja sitt libanesiska ursprung med blåa linser, blonderat hår och kallar sig själv för Jamie. Hon är skittrött på att "det enda folk vet om mellanöstern baseras på nyhetsbilder där män utan tänder, svart hår och bärandes stora vapen springer runt och skriker Allah!!!" Låter mycket bra!

Onekligen-Lisa Bjärbo och Elin Lindells bok heter Pinsamt och kommer också i augusti. Här finns allt pinsamt samlat. Intervjuer, brev, noveller, lekar, pinsamma personer genom historien. Läs historien om David 13 år som kissade på sig på stora scenen på teatern eller när Jonna gjorde två självmål i samma match!

Från andra sidan jordklotet kommer två böcker. Den ena, De oskuldsfulla är en sann berättelse om tre systrar som växer upp i sekten "Guds barn", en sekt som bland annat utmärkt sig för att man utövar sex med alla i sekten oavsett ålder. Boken är skriven av systrarna tillsammans och sekten är också känd under namnet "Family International".

Den andra handlar om Mariam och Laila är två kvinnor i olika generationer som är gifta med samma man. Boken utspelar sig under trettio år i Afghanistan och berättar både om landets historia och kultur och om en familjs öden och hur värderingar och synen på äktenskapet och kärleken förändras över generationerna. Verkar bra och intressant. Den heter Tusen strålande solar och är skriven av Khaled Hosseini.

Norstedts svenska baklängesordbok vänder på steken och låter ord som slutar på samma sätt stå bredvid varandra som lanterna och taverna eller bommar och sommar. Det blir ett slags rimlexikon men ändå inte. Kanske bra om man löser korsord? Annars vet jag inte riktigt vad man ska ha den till.

Slutligen, i den här spaningen, kommer även Ann Söderlunds samlade krönikor och texter i en samlingsvolym kallad På spaning med Ann.

Hur många böcker totalt som kommer ut i augusti är svårt att säga men enligt Bokrondellens sökmotor är det runt 850 stycken, pockets, ljudböcker och nyutgåvor inräknat!

Etiketter: ,

Semestern slut...

Så var semestern slut för denna gången. Tre veckor fyllda av först 40-gradig värme, jordbävning och sen Sverige med regn och regn. Sista veckan höll sig dock regnmolnen borta tillräckligt mycket för att vi på fem dagar (tisdag till lördag) lyckades ro i land hela ommålningen av huset. Inte en fläck missades. Jag är djupt imponerad av min man och min svärfar!

Så här fint blev det:

Massor av fler bilder finns i hus-bloggen.

Själv lyckades jag läsa sex böcker på semestern och börja på tre som jag lämnade oavslutade. Började även på Jens Lapidus Snabba cash och har läst hälften och jag gillar skarpt! Köp nu!

Semesterns skörd var denna (klicka för recension):
- Manhattans gullungar av Dr J Goldstein & S Stuart (helt ok)
- Kvinnan som var en fyr av Viveca Lärn (jättebra)
- Beijing Doll av Chun Sue (recension ej klar)
- I ett annat ljus av Alice Hoffman (usel)
- Ligg hos mig av Joanna Briscoe (skitdålig)
- Bitterfittan av Maria Sveland (toppentoppenbra!)
- Mess av Jens Ganman (recension ej klar)
- Brunstkalendern av Emma Hamberg (bra!)
- Familjebilder av Dani Shapiro (blä)

Etiketter:

söndag, augusti 05, 2007

Karma Cookbook



Great Tasting Dishes to Nourish Your Body and Feed Your Soul!

Den gamla popikonen Boy George har tillsammans med Dragana G Brown skrivit ihop över 90 veganska och makrobiologiska recept. De har känt varandra sen 80-talet då hon jobbade som servitris och Boy George var big all over the world!

Att laga markrobiologisk mat innebär bland annat att bara hålla sig till ekologiska och nyttiga råvaror från växtriket. De båda är hängivna veganer.

Boken kostar 206 pix hos Ugglan.

Etiketter:

onsdag, augusti 01, 2007

Semesterrapport...

Jag lever och finns här. Semester fortfarande. Några dagar kvar nu och vi har gjort ett ryck med huset och målningen. Maken och svärfar målar och jag försöker bringa ordning i vår källare, åker med kläder och mattor till kemtvätten, monterar ett nattduksbord, städar ett rum, slipar ett bord, åker till IKEA, lagar mat och pysslar lite allmänt.

Började på Jens Lapidus Snabba cash men har inte riktigt kommit in i den än. Är för trött om kvällarna och somnar efter bara ett par sidor. Men jag gillar det lilla jag orkar läsa varje kväll.

Hittills har semestern varit toppen. En vecka i Kroatien i 40-gradig värme och med en jordbävning, ett helt fantastiskt bröllop, besök från släkt och vänner från Argentina med härliga grillkvällar, fixarvecka med svärfar och målning och det är en halv vecka kvar!



Nu ska jag dra till Silvan och köpa spackel och rengöringsmedel!

Etiketter:

Manhattans gullungar

Manhattans gullungar är skriven av Doktor Judy Goldstein och Sebastian Stuart och det slår mig redan i början av boken att det här är en total rip-off av Djävulen bär Prada. Storyn är hopplöst ohipp tråkig förortstjej får toppjobb i Manhattans innekretsar och transformeras till värsta modelejonet som umgås med kändiseliten!

Boken är trevligt skriven och det är egentligen inte förräns mot slutet det slår mig att ingenting egentligen har hänt. Det finns inga konflikter i hela boken förutom på nästsista sidan. Allt har bara varit så smärtfritt och trevligt hela tiden.

På nästsista sidan kommer en konflikt och en upplösning som går över fortare än man hinner blinka. Varför liksom? Vad fick vi ut av det där?

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser